NU! moratoriului privind controlul în domeniile sănătății și protecției mediului
Proiectul de Lege face referire la domeniile de intervenție (ex: fiscale, financiare, vamale, privind calitatea produselor/serviciilor, sănătatea publică, a parametrilor tehnologici şi/sau a cerinţelor specifice pentru genul de activitate desfășurat, a normelor de protecţie a muncii, antiincendiare şi sanitare etc.), care formează obiectul unui control, lăsând lista deschisă din motivul că Legea nr. 131 din 8 iunie 2015 privind controlul de stat al activității de întreprinzător nu cuprinde tot spectru de controale efectuate la agenții economici. Astfel, prin proiectul de lege se propune instituirea moratoriului asupra oricărui control exercitat de organele statului pentru o perioadă de 6 luni, reglementat prin orice act normativ.
Totodată, în textul proiectului legii se menționează că nu se suspendă controlul documentar, acesta urmând a fi realizat conform prevederilor legilor speciale prin furnizarea de informații, prezentarea dărilor de seamă, rapoartelor etc. În sensul art.1 alin.(1) se stabilește moratoriu asupra controalelor fizice (la fața locului), efectuate la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de aflare a bunurilor persoanelor care desfășoară activitate de întreprinzător, motivând că acest tip de control, în cele mai dese cazuri, duce la sistarea completă sau temporară a activității agenților economici, cauzând pierderi de ordin financiar și impiedimente în onorarea obligațiilor față de terți.
Semnatarii Avizului societății civile consideră, însă, că în perioada moratoriului pot avea loc diverse cazuri, cum ar fi itoxicaţii alimentare şi medicamentoase, poluarea apelor şi solului, defrişări masive, catastrofe ecologice etc., care nu vor putea fi documentate, verificate şi stopate imediat ce au loc, datorită procedurii îngreunate de solicitare a permisiunii de control, pe care o propune Ministerul Justiţiei.
Potrivit reprezentanților societății civile, pericolul iminent se manifestă prin crearea unei situaţii ireale, în care organul de control sesizat despre cazuri de poluare, de intoxicaţie etc. trebuie să întocmească un demers adresat Ministerului Economiei, prin care să argumenteze motivul şi necesitatea efectuării controlului, iar acesta, la rândul său, în aceeași zi, să se expună pe marginea demersului și să informeze organul de control despre posibilitatea sau imposibilitatea desfășurării controlului de stat.
„Ţinând cont de procedura îngreunată, precum şi de sistemul birocratic, există pericolul ca în timp ce ne rătăcim prin proceduri să se îmbolnăvească şi să moară oameni şi să fie distrus ce a mai rămas din resursele naturale”, se menționează în textul Avizului. „Cazurile de poluare a mediului, cazurile de intoxicaţie trebuie documentate, verificate şi stopate imediat ce au loc, fără tergiversare, pentru a preveni impactul lor negativ, uneori şi ireversibil, asupra calităţii mediului înconjurător şi asupra sănătăţii populaţiei”, se mai spune în Aviz.