Pădurile din Siberia sunt în flăcări. Incendiile pot accelera încălzirea globală
Peste trei milioane de ha de pădure din Siberia au fost cuprinse de flăcări. În acest sens, autorităţile ruse au decretat stare de urgenţă, iar la fața locului au fost trimişi oameni şi echipamente din alte regiuni ale Rusiei. Presa moscovită scrie că sunt circa 350 de focare diferite, iar responsabilii vorbesc de o situaţie deosebit de gravă.
Potrivit Agenției Forestiere de la Moscova, incendiile, declanșate de temperaturile de peste 30 de grade Celsius, au fost răspândite de vânturi puternice. Circa o sută de oraşe şi sate sunt înecate în fum negru, iar mai multe persoane s-au intoxicat.
Pe lângă temerile de sănătate, ecologiștii avertizează că incendiile pot accelera încălzirea globală. Astfel, Greenpeace susține că incendiile forestiere din partea de est a Federației Ruse au încetat de mult să fie o problemă locală.
Potrivit grupului ecologic, în acest an, au ars aproape 12 milioane de hectare, ceea ce a provocat emisii semnificative de CO2 și reducerea capacității viitoare a pădurii de a absorbi dioxidul de carbon.
„Apoi, există problema adăugată că funinginea care cade pe gheață sau zăpadă o întunecă, reducând astfel reflectivitatea suprafeței și captând mai multă căldură”, a declarat Organizația Meteorologică Mondială într-un comunicat AFP.
Temperatura medie din iunie, în regiunea Siberiei, unde incendiile sunt violente, a fost cu aproape 10 grade mai mare decât media pe termen lung din perioada 1981-2010.
DIGI24 notează că în Siberia izbucnesc în fiecare vară incendii de vegetație pe suprafeţe întinse. Câtă vreme nu amenință zone locuite, acestea sunt lăsate să se stingă de la sine. Cele de acum sunt considerate de o amploare excepţională.
Organizația Meteorologică Mondială afirmă că partea de nord a lumii se încălzește mai repede decât planeta în ansamblu. Căldura usucă pădurile și le face mai susceptibile de a le arde. Un studiu recent a constatat că pădurile boreale ale Pământului ard acum la o rată nevăzută în ultimii cel puțin 10.000 de ani.
Potrivit b1.ro, incendiile fac prăpăd zona arctică a Terrei, iar emisiile de CO2 au devenit uriașe, depășind orice estimare a specialiștilor. Ei avertizează asupra unui impact major pe termen lung asupra mediului. Ecologiștii, la care face referire france24.com, susțin că topirea ghețarilor este accelerată.
Articolul Pădurile din Siberia sunt în flăcări. Incendiile pot accelera încălzirea globală apare prima dată în Ecopresa.