Poluare pe râulețul Kirghij-Kitai în zona orașului Tvardița
În urma rezultatelor examinării, s-a stabilit că râuleţul Kirghij – Kitai este supus intens poluării cu ape reziduale generate locuitorii orașului, cu deşeuri menajere depozitate neautorizat pe malurile şi în albia râuleţului, cu ape de producere rezultate de la întreprinderile industriale din teritoriu. Pe tot cursul râuleţului, în zona şi fîşia riverană de protecţie a apei, contrar prevederilor Legii nr. 440 din 27.04.1995 cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie a apelor rîurilor şi bazinelor de apă, sunt amplasate gospodării ţărăneşti, miniferme de păsări, porcine, ovine care au o influenţă degradantă asupra calităţii apei, scrie Inseco.gov.md.
Pe cursul superior al râuleţului, la izvor, este construit un bazin artificial pentru creşterea peştelui care nu permite asigurarea fluxului normal de apă. Lucrările de construcţie a bazinului au fost realizate contrar prevederilor art. 23 şi 24 din Legea nr. 1515-XII din 16.06.1993 privind protecţia mediului înconjurător şi art. 6 din Legea nr. 851-XIII din 29.05.1996 privind expertiza ecologică şi evaluarea impactului asupra mediului înconjurător care prevăd prezenţa avizelor pozitive a organelor de resort la proiectul de execuţie (coordonat în modul stabilit).
Staţia de epurare din localitate care este la balanţa primăriei Tvardiţa nu funcţionează de mai mulţi ani. Apele menajere din sectorul casnic, parţial, precum şi cele de la agenţii economici din localitate, fără o epurare prealabilă, sunt deversate în lacurile biologice ale staţiei de epurare de unde printr-o ţeavă sunt revarsate direct în râuleţ. ÎM „Tvardisan”, gestionarul staţiei de epurare din localitate, neavând posibilităţi tehnice de acordare a serviciilor de purificare a apelor uzate, a încheiat contracte cu agenţii economici din teritoriu („Moldavschii Standart” SRL; „Zolotoi Aist” SRL; SC „Carne-Sud” SRL ş.a.) în vederea recepţionării şi transportării apelor uzate.
Prin Hotărîrea de sistare nr. 2008 din 12.11.2014 şi Hotărîrea de sistare nr. 2009 din 12.11.2014, emise de către Inspectoratul Ecologic de Stat, a fost sistată activitatea de producere a băuturilor alcoolice la ÎCS ,,Moldavschii Standart” SRL şi SRL ,,Zolotoi Aist”, până la lichidarea neajunsurilor depistate care în acest moment parcă nu funcţionează . Materialele respective au fost transmise Procuraturii Generale pentru examinare.
Inspecţia Ecologică Taraclia prin actul de control a prescris administraţiei ÎM „ Tvardisan ” indicaţii obligatorii în vederea înlaturării urgent a încălcărilor depistate şi a consecinţelor stabilite. Pentru cazurile depistate au fost întocmite 2 procese-verbale în baza art. 154 al.(11) CC al R.M. (încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor) cu aplicarea sancţiunii în mărime de 50 u.c., şi art.113 al.(6) CC al R.M. (încălcarea regulilor de desfăşurarea activităţii economice în zonele de protecţie a apelor) cu aplicarea sancţiunii în mărime de 400 u.c..
CIE AE Chişinău prelevat probe de apă şi sol pentru determinarea prejudiciilor cauzat mediului. În scopul asigurării epurării normative a apelor reziduale, din Fondul Ecologic Naţional, în anul 2009, au fost alocate surse financiare pentru realizarea proiectului „Reparaţia capitală a staţiei de epurare şi pompare a apelor uzate” prezentat de primăria orașului Tvardiţa (suma solicitată a fost aprobată la şedinţa Consiliului de Administrare a FEN din 07.08.2009). În prezent, proiectul este în derulare, a fost pusă în funcţiune doar staţia de pompare. Organul teritorial de mediu va monitoriza în continuare pe parcurs implementarea practică a proiectului.
Referitor la problemele de mediu existente în localitate s-a discutat cu I. Jeleapov, primarul or.Tvardiţa şi s-a stabilit necesitatea realizării următoarelor acţiuni:
– îndeplenirea măsurilor prevăzute de către administraţia publică locală în planul de acţiuni de mediu;
– implicarea activă a autorităţilor publice locale şi a populaţiei din localitate în acţiunile salubrizare a malurilor şi albiei râului Kirgij – Kitai;
a) lichidarea gunoiştilor neautorizate din teritoriul localităţii;
b) crearea condiţiilor de evacuare şi depozitare a deşeurilor la nivel de localitate;
c) soluţionarea în comun cu întreprinderile vinicole a problemelor ce ţin de reparaţia staţiei de epurare şi repunerea ei în funcţie;
d) intensificarea lucrului cu populaţia în vederea strămutării fermelor din imediata apropiere a râuleţului.
Inspecţia Ecologică Taraclia v-a monitoriza îndeplinirea indicaţiilor date în termenii stabiliţi, v-a obliga întreprinderile vinicole să întreprindă urgent măsuri de lichidare a surselor de poluare şi construcţiei staţiilor de preepurare a apelor de producere. Totodată, Inspectoratul Ecologic Taraclia, în comun cu autorităţile publice locale şi cu deţinătorul obiectivului acvatic va identifica soluţii în vederea posibilităţii exploatării de mai departe a iazului (în limite legale).
Galerie foto: Inseco.gov.md