Produsele din azbest ar putea fi interzise
Totuși, documentul prevede că articolele din azbest care sunt deja instalate sau se aflau în utilizare înainte de intrarea în vigoare a legii dat vor fi exploatate până la încheierea ciclului lor de viață.
Măsurile prevăzute în proiectul de lege vor contribui la prevenirea şi reducerea impactului poluării atmosferice asupra altor componente de mediu. Precum şi la executarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova în urma ratificării tratatelor internaţionale, care stabilesc cerinţele de reducere sau eliminare a emisiilor intenţionate şi neintenţionate a unor substanţe periculoase în atmosferă, inclusiv prin reglementarea şi stabilirea măsurilor de interzicere şi/sau restricţionare a substanţelor periculoase şi produselor care conţin aceste substanţe.
Precizăm faptul că substanţele periculoase incluse în proiectul de lege, precum şi produsele cu conţinutul acestora nu se fabrică în Republica Moldova. Totodată, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova şi Comitetul Executiv al Găgăuziei au avizat pozitiv acest proiect.
Uniunea Europeană a interzis definitiv utilizarea și vânzarea produselor care conțin azbest încă în 2005. Tot atunci au fost stabilite norme stricte pentru protecția specialiștilor care intră în contact cu această substanță nocivă în procesul de muncă. În România, în scopul protecţiei sănătăţii populaţiei şi a mediului, de la 1 ianuarie 2007 au fost interzise „toate activităţile de comercializare şi de utilizare a azbestului şi a produselor care conţin azbest”.
Conform unei liste întocmite de Organizația Mondială a Sănătății, azbestul se plasează pe primul loc în topul celor zece substanțe extrem de periculoase sănătății.