Reciclăm bateriile și acumulatoarele
Această acțiune este susținută și de către Ministerul Mediului, ce vizează îmbunătățirea mediului înconjurător, declarând că de modul în care ne debarasăm de bateriile uzate depinde calitatea aerului solului și apei.
Ministerul Mediului, care acordă agenților economici autorizații de gestionare a deșeurilor, are în prim plan conceptul de abordare simultană și tratare egală a celor trei aspecte ale dezvoltării durabile (mediu, economic și social), pentru ca generațiile viitoare să aibă aceleași oportunități și șanse pe care le avem noi în prezent și îndeamnă populația să participe activ la proiect.
De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm bateriile sau acumulatoarele?
· Fiecare om deține în medie 2 baterii (pastilă) și 10 baterii normale (A, AA, AAA, C, D, 9V) și aruncă în jur de 8 baterii pe an.
· O baterie conține în medie 20 de grame de metal, 50 = 1Kg de metal ce poate fi reintrodus în industrie ca materie secundară.
· Conțin metale grele extrem de toxice care ajunse în natură pot contamina solul și pânza freatică.
· O baterie uzată aruncată la coșul de gunoi poate polua un metru pătrat de pământ și 10 litri de apă.
E bine să știi:
Bateriile uzate folosite în gospodărie conțin substanțe toxice (plumb, mercur, nichel, cadmiu, zinc sau litiu). Ajunse la groapa de gunoi, acestea se corodează și apar scurgeri ale substanțelor toxice care afectează grav calitatea mediului, poluând apele, solul, plantele și viețuitoarele. Substanțele toxice, odată ajunse în organism, pot provoca afecțiuni grave precum sterilitatea, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer.