Rezultate bune în domeniul „Regionalizarea companiilor de apă”
Astfel, concluziile proiectului susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, „Regionalizarea companiilor de apă” sunt: promovarea reformei în sectorul de AAS și crearea de operatori independenți care să presteze servicii la standarde acceptabile; susținerea companiilor de apă în extinderea serviciilor lor în afara municipiului în vederea asigurării eficientă a investițiilor și costurilor operaționale cu tarife accesibile; dar și populația conectată la rețeaua de apă 54 474 (18 158 branşamente) și canalizare 14 994 (4 998 branşamente).
În cadrul evenimentului,ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a mulțumit partenerilor de dezvoltare care acordă suport în implimentarea priorităților în promovarea reformelor din sectorul protecției mediului.
”Împreună cu Dvs am reușit să obținem progrese considerabile în dezvoltarea acestui sector și să realizăm lucruri frumoase care contribuie la creșterea calității vieții și bunăstării oamnilor din Republica Moldova”, a mai menționat ministrul.
La întrunire au fost menționate și provocările instituționale în special, acele ce țin de calitatea structurilor actuale de mediu. În condițiile în care funcționează astăzi structurile de mediu cu un număr mic de personal lipsa unei delimitări clare a competențelor, devine imperativă realizarea reformei instituționale prin eliminarea suprapunerilor funcționale, prin separarea clară a atribuțiilor, dar și prin crearea structurilor necesare pentru funcționare integrală a sistemului, relatează un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
De asemenea, Vasile Scorpan, administratorul Oficiului Schimbarea climei, a prezentat darea de seamă despre Contribuția Intenționată Determinată Național a Republicii Moldova pentru Conferința Părților la Convenția-cadru a ONU privind Schimbările Climatice.