Vânătorii din Găgăuzia cer anularea interzicerii vânatului la gâște și rațe
Ministerul Mediului a răspuns acestui demers pe o rețea de socializare explicând că probabil vânătorii de la sud se fac a nu cunoaște, sau chiar nu sunt informați că există restricţii privind reglementarea şi dobândirea animalelor conform tratatelor internaţionale în domeniul biodiversităţii, la care Republica Moldova este parte. De asemenea Ministerul Mediului face apel și la directivele UE, în special Directiva Păsări şi Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21.05.1992 privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică, prevăzute spre implementare în Acordul de Asociere.
Amintim că în luna iulie 2015 Asociația Vânătorilor și Pescarilor amenințau că vor ieși la proteste din cauza interzicerii vânatului la aceste specii. În cadrul unei conferințe de presă președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor, Oleg Ciocoi declara: „Din 2009 până acum, nici o țară europeană nu a interzis vânătoarea. Moldova s-a găsit cea mai deșteaptă țară cu cel mai deștept minister care a luat hotărâre ca să încadrăm în această directivă și să închidem vânătoarea. În acest act european, nici eu nici colegii mei nu am găsit niciun cuvânt despre interzicerea vânatului”.
La 12 august curent, Cabinetul de Miniștri al Republicii Moldova a aprobat Hotărârea de Guvern nr.495 cu privire la efectuarea vânătorii în sezonul de vânătoare 2015-2016. Potrivit acesteia este interzis vânatul pe întreg sezonul de vânătoare la următoarele specii de mamifere şi păsări: cerb, elan, căprior, iepure,potârniche, gâscă, raţă, lişiţă, găinuşă de baltă, becaţină mare, porumbelul de scorbură şi în fondul ariilor naturale protejate de stat.