Împreună cu elevii din Trebujeni pentru un Răut curat!
Vineri, pe data de 14 septembrie 2018, Mișcarea Ecologistă din Moldova a dat startul celui mai amplu eveniment de curățenie al anului: Ziua Globală a Curățeniei. În acest context, MEM a organizat o expediție de salubrizare a râului Răut în perimetrul localităților Trebujeni și Butuceni.
Evenimentul, desfășurat sub sloganul „Pentru un Răut curat” a avut drept scop lichidarea deșeurilor menajere răspândite pe malurile rîului Răut în preajma localităților Trebujeni și Butuceni, care alcătuiesc zona-nucleu a rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. În cadrul acestei activități de salubrizare, Mișcarea Ecologistă din Moldova i-a avut drept parteneri pe administrația rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, Gimnaziul Trebujeni, Inspecția Ecologică Orhei, fundația Ecodava și revista „Natura”. Grație acestor parteneri, la curățenie au participat în jur de 100 persoane, majoritatea elevi ai gimnaziului Trebujeni și locuitori ai satelor Butuceni și Trebujeni.
Participanții la această curățenie au fost împărțiți în mai multe detașamente care au fost repartizate în câteva locații adiacente râului Răut: Gunoiștea satului Trebujeni, Extravilanul satului Trebujeni, Izvorul medieval Trebujeni, Promontoriul Butuceni (Mănăstirea rupestră)și Traseul Furceni-Butuceni. Toate detașamentele au colectat împreună aproape 7 metri cubi (echivalentul aproximativ a 2000 kg) de deșeuri, care au fost transportate cu vehicule speciale și depozitate la gunoiștea autorizată a satului Trebujeni.
Mișcarea Ecologistă din Moldova dorește să mulțumească tuturor voluntarilor, partenerilor și susținătorilor care au contribuit la acest frumos eveniment și datorită cărora cele mai frumoase locuri ale țării au devenit și mai curate. Puteți vedea mai multe fotografii de la eveniment pe acest link.
Această activitate a fost desfășurată de Mișcarea Ecologistă din Moldova prin proiectul „Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă” finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) prin Programul de Suport pentru ONG-uri în domeniul managementului integrat al resurselor de apă “Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentarii cu apa și sanitație din Republica Moldova (faza 01)”.