Invitație: vizită de studiu și masă rotundă în raionul Călărași în căutarea produselor locale

Mișcarea Ecologistă din Moldova invită persoanele interesate să participe pe data de 8 și 9 septembrie la o vizită de studiu și masă rotundă în raionul Călărași. Ambele activități sunt organizate în cadrul proiectului „Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) – prevederi consacrate indicațiilor geografice pentru produsele agroalimentare: un impuls pentru parteneriate bazate pe dezvoltarea rurală în cadrul Parteneriatului Estic”. Cele 2 evenimente vor aduna la un loc reprezentanți ai țărilor Partenerialului Estic precum și ai două țări membre ale UE, interesați de dezvoltarea rurală bazată pe promovarea indicațiilor geografice protejate.

Vizita de studiu se va desfășura pe data de 8 septembrie în localitatea Sadova, la membrii Asociației Republicane a Producătorilor de Pomușoare ”Bacifera”, unde se vor discuta modele de dezvoltare rurală și cultivare a terenurilor cu căpșuni, prună și viță de vie. De asemenea, va fi vizitată și Fabrica de Conserve de la Călărași, unde va fi demonstrat procesul de producere a conservelor și se va prezenta varietatea de produse a fabricii. Programul se va încheia cu o vizită patru producători din satul Palanca, raionul Călărași, membri ai rețelei de gazde primitoare de pe traseul ”Rute culinare în Călărași”, unde oaspeții vo face cunoștință cu potențialul culinar existent la nivelul gospodăriilor mici din mediul rural.

Pe data de 09 septembrie 2016, în satul Palanca, Muzeul de Artizanat ”Casa Părintească” va găzdui o masă rotundă cu genericul “Dezvoltarea rurală bazată pe promovarea produselor locale și regionale în țările Parteneriatului Estic. Rolul Indicațiilor Geografice Protejate. Prevederi și oportunități oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA)“. Acest eveniment va reuni reprezentanți ai instituțiilor de stat responsabile de implementarea politicilor în domeniul indicațiilor geografice protejate, producători agricoli, reprezentanți ai societății civile, donatori, precum și alte persoane interesate, pentru a identifica modele și soluții privind dezvoltarea rurală prin promovarea sistemului indicațiilor geografice.

Discuțiile se vor axa pe prezentarea modelelor de succes din UE în acest sector, pe împărtășirea experienței altor țări, identificarea celor mai bune și practice soluții privind Indicațiile Geografice în Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Un loc aparte va fi dedicat rolului ONG-urilor și a membrilor societății civile în acest proces; se vor căuta donatori și fonduri disponibile pentru promovarea produselor-alimentare locale înregistrate cu IG în țările Parteneriatului Estic, și se vor discuta strategii de promovare a produselor locale.

Ambele evenimente sunt organizate de Mișcarea Ecologistă din Moldova în cadrul proiectului „Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) – prevederi consacrate indicațiilor geografice pentru produsele agroalimentare: un impuls pentru parteneriate bazate pe dezvoltarea rurală în cadrul Parteneriatului Estic” finanțat de Uniunea Europeană prin Forumul Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic (Eastern Partnership Civil Society Forum) în parteneriat cu Fundația National Endowment for Democracy (NED).

sigla CSF

NED