Merele, specialitatea Casei Vdovicenco

Modul de trai al tinerelor familii care reușesc să-și dezvolte mici afaceri de succes în mediul rural îl observăm la următoarea gazdă-primitoare din cadrul traseului culinar de la Palanca – familia soților Lilia și Sergiu Vdovicenco, cu fii lor Victor și Dumitru, fiica Snejana și ginerele Victor, precum și bunelul Victor, care trăiește alături. O familie mare, unită, care muncește împreună pentru dezvoltarea pasiunii lor – cultivarea merelor.

Roșii, galbene, dulci, aromate, acidulate, proaspete, coapte sau conservate, în prăjituri sau tarte, suc sau gem – tot felul de mere găsim aici, acestea fiind specialitatea casei. Producerea lor este o veche tradiție de familie. Ca simbol, un copac de măr Domnesc se înalță în fața casei lor. Odinioară, în curțile gospodarilor de la Palanca creștea neapărat un măr Domnesc, astăzi, însă, tradiția din sat s-a pierdut. Mărul Domnesc este un soi vechi moldovenesc, cu fructe de culoare roșie-cărămizie, cu gust dulceag, foarte aromat și extrem de mustos. La Casa Vdovicenco se pregătesc prăjituri, plăcinte, dar și compoturi din acest soi de măr.

Îndeletnicirea de cultivare a merelor vine de la bunicul Victor, pomicultor cu stagiu, care le-a transmis această pasiune, precum și livada pe care să o cultive cu drag. Moșia se întinde pe o suprafață de 4,5 ha pe care cresc soiri autohtone precum Simirenko, Florina, Golden Delicious, Jonagold ș.a.

Pentru a obține o roadă bogată și sănătoasă, merele sunt crescute în mod natural, fără utilizarea pesticidelor. Tratamentele contra dăunătorilor sunt ecologice, învățate tot de la bunicul – stropirile cu zeamă bordoleza.

Din păcate, seceta este inamicul principal al merelor, cu care nu pot lupta. Anul acesta a fost mai favorabil. Merele nu sunt foarte mari, dar sănătoase. Cele care au un aspect mai puțin comercial în stare proaspătă, sunt prelucrate după rețeta familiei.

Degustarea la Casa Vdovicenco începe cu un pahar de suc de mere proaspete, pregătit după rețeta bunicului. Pentru păstrarea pe timp de iarnă sucul de mere este fiert, fără utilizarea conservanților alimentari, nici chiar a zahărului. Apoi, suntem îndemnați să gustăm din gemul de mere cu gust delicios, aromat și cremos. La pregătirea lui tot sunt folosite mici secrete ale familie – mărul este decojit și feliat, acoperit cu zahăr și fiert la foc mic. Borcanele cu suc și gem, lăzile cu mere, toate sunt frumos aliniate în beciul săpat la 1936, în care ghid ne este bunelul Victor. Nu ezităm să gustăm și din merele coapte cu miez de nucă, checul de măr. Evident, nelipsite sunt merele proaspete, roșii și galbene, suculente și dulci.

Stăpâna casei, Lilia Vdovicenco, povestește cu mult drag despre îndeletnicirea familiei, afacere din care reușesc să-și întrețină casa și familia, să-și educe copiii, să-și trăiască frumos viața.

Ani la rând merele familiei Vdovicenco au fost servite la Muzeul „Casa Părintească”, unde Snejana a frecventat Centrul de artizanat al copiilor. Astăzi, ea este conducătoarea acestui Centru și transmite, la rândul ei, copiilor de la Palanca lecțiile învățate de la dascălul ei, Tatiana Popa. Acasă, Snejana și mama ei servesc vizitatorii cu deliciile produse din mere.

În curtea mare, frumos amenajată, sub mărul Domnesc din curte să tot stai de povești… Apropo, în curtea familiei mai sunt alți trei pomi de măr, plantați la nașterea fiecăruia dintre copiii, o tradiție a familie care se respectă din generație în generație.

 

Text în limba română: Lilia Curchi