O nouă vizită de studiu la fermierii beneficiari de granturile post-investiționale MAC-P

Pe data de 11 octombrie 2016 a fost organizată o vizită de studiu pentru reprezentanții mass-media la beneficiarii programului de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor” din cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Activitatea a fost organizată de către Mișcarea Ecologistă din Moldova, Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în Agricultură (UCIMPA), cu sprijinul informațional al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova (AJMTEM).

O echipă formată din 10 jurnaliști și un consultant din cadrul UCIMPA, în persoana dlui Igor Bujor, au vizitat 2 fermieri din regiunea de Sud a țării și au documentat istoriile de succes ale acestora. Primul agricultor vizitat, Vitalie Ciobanu, din localitatea Hîrtop (raionul Cimișlia), a investit în procurarea de utilaj agricol (Semanatoare HVM-6) pentru un management durabil al terenurilor. Administrator al SRL-ului VitCim, cu o experiență în agricultură de 8 ani, Vitalie Ciobanu a procurat în urmă cu 2 ani această semănătoare pentru prelucrarea minimală a solului. Al doilea agricultor, Nicolaie Tomșa din localitatea Cneazevca, raionul Leova, manager al Cooperativei Agricole Lorex-Agro, a procurat o cositoare, o semănătoare, un împrăștietor de îngrășăminte minerale și un tocător de resturi vegetale. Ambii și-au rambursat o parte a investiției efectuate prin intermediul proiectului MAC-P, componenta „Managementul Durabil al Terenurilor”.

Participanții la vizita de studiu au văzut și aflat cum funcționează și ce randament dau utilajele agricole destinate prelucrării solului cu ajutorul tehnologiei No-till, au vizitat câmpurile agricole cultivate cu utilaje No-till. Și au aflat mai multe despre provocările apărute în activitatea și planurile de viitor ale agricultorilor. Ambii beneficiari ai liniei de granturi post-investiționale, fermieri cu experiență și ambiție, au evidențiat importanța și beneficiile implementării practicilor și tehnologiilor care îmbină agricultura cu ecologia. Atât domnul Vitalie Ciobanu, cât și Nicolaie Tomșa, au subliniat beneficiul conservării apei în sol, garantat de utilizarea acestor utilaje agricole. Activând într-o regiune săracă în precipitații, ambii agricultori au arătat cum valorifică puținele picături de ploaie care le asigură roada în fiecare an. Totodată, cei doi au confirmat importanța calității înalte a producției agricole și munca uriașă care stă în spatele asigurării acestei calități. Nu în ultimul rând, agricultorii vizitați au vorbit despre necesitatea de a fi mereu informați cu privire la noutățile și inovațiile din agricultură, la oportunitățile de finanțare și la sarcina de a prioritiza cu multă economie cheltuielile în propria gospodărie.

De menționat că granturile post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”, oferite în cadrul proiectului MAC-P, sunt destinate producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului. Linia de granturi este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova. În prezent este în desfășurare cel de-al cincilea apel de granturi MDT, doritorii fiind invitați să aplice dosarele până la 15 decembrie 2016, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Mai multe detalii pe paginile www.aipa.gov.md, www.capmu.md.

Pentru mai multe informații privind vizita de studiu, vă invităm să apelați oficiul MEM la numărul de telefon 022 23 71 49 sau la adresa mem@mem.md.