Produsele lactate ale Casei Rață

Casa familiei Rață este următoarea gazdă-primitoare a traseului culinar de la Palanca. Aici ne este propusă degustarea produselor lactate de vacă. Laptele proaspăt muls sau rece, laptele covăsit, chefirul, smântâna și brânza sunt specialitățile casei. Toate sunt servite cu alivanca proaspăt scoasă din cuptor.

La Casa familiei Rață suntem întâmpinați de soții Tatiana și Nicolae, care și-au organizat o mini-fermă în apropierea propriei gospodării – trei vaci și vițelușii lor, un cal, precum și numeroase păsări de casă.  Fiind medic veterinar, Nicolae are grijă ca animalele să fie sănătoase și corect îngrijite. De fapt, la îngrijirea mini-fermei participă toți membrii familiei.

„Produsele lactate sunt sigure și sănătoase, vacile sunt hrănite doar cu iarbă pe timpul verii și doar cu fân și ciocleji pe timpul iernii. Nu adăugăm nici un fel de suplimente alimentare în hrana animalelor. De aceea și produsele sunt foarte gustoase și solicitate”, ne spune Tatiana Rață.

Procesul de pregătire a fiecărui produs lactat are rețeta proprie, fiind esențială curățenia exemplară la fiecare etapă de lucru. Tatiana Rață are o cameră specială – camera de lapte – în care păstrează și pregătește toate produsele lactate. Aici laptele proaspăt muls este repartizat în borcane, care apoi sunt acoperite cu tifon curat. După o noapte de fermentare laptele devine acru, adică se transformă în chișleag. Această băutură este folosită din vechime pentru o digestie bună, fiind consumată rece.

Brânza, un alt produs propus spre degustare, este pregătită din chișleagul abia-încălzit la foc mic care se toarnă într-un săculteț special din tifon și se lasă la scurs câteva ore – din zece litri de chișleag sunt obținute cam două kg de brânză. Zerul scurs este foarte benefic, astfel că gospodina nu-l aruncă, dar îl folosește, îndeosebi în hrana animalelor.

Laptele covăsit este un amestec de lapte crud și smântână  – la 1 litru de lapte fiind adăugată o lingură de smântână, care se lasă la fermentat aproximativ 24 de ore, după care este bun pentru consum.

Despre toate produsele Tatiana Rață vorbește cu mult entuziasm, or le pregătește cu dragoste. Nu în zadar, este cunoscută ca fiind lider în pregătirea celor mai bune produse lactate la Palanca.

De la primele vizite, vizitatorii au fost interesați să urmărească cum este mulsă o vacă, ba chiar să participe la acest proces. Astfel, familia-gazdă se gândește cum să organizeze lucrurile ca în timpul vizitelor să poată oferi și această posibilitate doritorilor.

Ajutați de cei doi copii, dar și de alte rude, soții Rață sunt dorici să deschisă porțile spre cât mai mulți vizitatori, întru promovarea culturii culinare tradiționale.

Text în limba română: Lilia Curchi