Protest în fața Ministerul Mediului în legătura cu Hotărârea de Guvern nr. 495 din 12.08.2015

Organizațiile de mediu din Republica Moldova au protestat miercuri, 30 septembrie 2015, pentru susținerea Hotărârii de Guvern nr 495 înaintată de Ministerul Mediului la data de 12.08.2015 și care impune anumite restricții în legătură cu sezonul de vânătoare și limitele de recoltare pentru anumite specii. Această hotărâre a provocat nemulțumiri în rândul membrilor Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, care s-au adunat în semn de protest în scuarul din fața Ministerului Mediului pentru a-și prezenta revendicările.

Cele 11 organizații care și-au arătat susținerea față de Hotărârea de Guvern sus-menționată (Mișcarea Ecologistă din Moldova, Centrul Național de Mediu, EcoVisio, EcoContact, Eco-Tiras, Gutta-Club, Centru Regional de Mediu Moldova, ALGA Chișinău, Viitorul Verde, Organizația Teritorială Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Clubul Cicliștilor Amatori) au oferit mass-mediei un punct de vedere diferit de cel promovat de Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a convocat pe loc o echipă mixtă, alcătuită din membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor și reprezentanți ai societății civile pentru a negocia și a identifica soluții în legătură cu Hotărârea de Guvern care a provocat nemulțumirea vânătorilor. Ședința de negociere a durat aproximativ 2 ore și s-a terminat cu un compromis între toate părțile implicate:  Asociația Vânătorilor și Pescarilor, Academia de Știință și Ministerul se va lucra la un nou cadru legal bazat pe studii și cercetări adecvate, iar Hotărârea de Guvern va rămâne nemodificată.

Documentul care a încins spiritele modifică termenele de vânătoare pentru anumite specii, impune noi limite de recoltare pentru alte specii, și interzice categoric vânatul la cerb, elan, căprior, iepure, potîrniche, gîscă, raţă, lişiţă, găinuşă-de-baltă, becaţină mare, porumbelul-de-scorbură. Hotărârea de Guvern poate fi lecturată aici.

_MG_1048 _MG_1067 IMG_1100 IMG_1167