Sistem de irigare performant la Lopatna

    Stația de pompare a apei de la Lopatna, raionul Orhei, a găzduit pe data de 21 mai Conferința națională finală de prezentare a realizărilor obținute în cadrul activității de reformare a sectorului de irigare a Programului Compact. Stația de pompare de pe malul Nistrului a reprezentat kilometrul 0 al întregului sistem de irigare din zona de implementare a proiectului finanțat prin intermediul fondurilor Guvernului Statelor Unite ale Americii (USAID).

    Pompa, cu o capacitate de 146 litri de apă pe secundă, este conectată la cei 30 km de conductă proiectați să irige 500 de hectare de teren agricol. Participanții la eveniment au avut ocazia să viziteze unul din terenurile agricole irigate prin intermediul acestui sistem și să afle mai multe lucruri despre beneficiile unui asemenea proiect de irigare. Aria de implementare a proiectului face parte din rețeaua Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare. Aceste asociații, 11 la număr, întrunesc peste 7 mii de proprietari de terenuri agricole, iar fermierii din Asociația de la Lopatna și-au văzut visul îndeplinit atunci când sistemul de irigare a fost dat spre utilizare. Antreprenorul Tudor Cebotari, președintele AUAI din aria sistemului de irigare Lopatna, a confirmat că grație accesului la apa pentru irigare, mai mulți producători agricoli din zonă manifestă interes pentru cultivarea produselor de valoare înaltă și ecologice. ”Suntem recunoscători poporului american pentru contribuția considerabilă și șansa oferită fermierilor de a trece la un nivel calitativ de producere”, a accentuat fermierul.

    Valentina Badrajan, directorul executiv Fondul Provocările Mileniului din Moldova, a precizat că sistemele de irigare renovate în cadrul Programului Compact au fost concepute să reziste peste 50 ani, timp în care vor deservi generații de agricultori. Prezent la eveniment, Ambasadorul SUA James Pettit a salutat fermierii în limba română și a declarat că este bucuros să vadă realizată investiția de milioane în localitățile renumite prin creșterea legumelor și fructelor. ”Am convingerea că prin utilizarea sistemelor de irigare va fi realizată trecerea la agricultura de valoare înaltă, vor crește investițiile în zonă, ca ulterior fermierii să devină o sursă de fructe și legume care vor fi comercializate atît pe piața internă, cît și cea externă”, a menționat Ambasadorul SUA.

    De asemenea, vecinii de proiect de la Jora de Jos sunt și ei aproape de finalizarea construcției stației de pompare locale și a unui bazin de colectare, unități care vor fi conectate la o rețea de irigare ce va asigura necesarul de apă pentru cultivarea terenurilor agricole din perimetrul localităților Jora de Sus, Jora de Mijloc și Jora de Jos.

    Proiecte asemănătoare se desfășoară în majoritatea Asociațiilor de Utilizatori de Apă pentru Irigații, acolo unde, sub egida Programului Contact (program de asistenţă oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului pentru perioada 2010-2015) se reconstruiesc stații vechi de pompare sau se înființează altele noi pentru a corespunde necesităților de alimentare cu apă; se extind suprafețele de teren irigate și se construiesc kilometri întregi de conducte care vor prelua apa necesară irigației din râurile Nistru și Prut. În cadrul Programului Compact sunt renovate 10 sisteme de irigare care va permite irigarea a mai bine de 15 mii de hectare de teren agricol. Toate aceste eforturi pentru a asigura o tranziție la agricultură performantă sunt suportate financiar de Programul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care a alocat circa 80 de milioane USD pentru a permite irigarea a peste 5 400 de hectare de teren agricol, prelucrate de circa 7 000 de fermieri.

   Reconstrucția acestor sisteme de irigare este efectuată de compania franceză Sade și consorțiul companiilor din România Hidroconstrucția și Iamsat Muntenia și va dura pînă în luna iulie 2015, iar compania care supraveghează lucrările de construcție la sistemele de irigare de pe rîul Nistru este reprezentată de grupul francez Egis Eau, specializat în sistemele de apeducte, infrastructură și transporturi.

    Reabilitarea sistemelor de irigare va oferi posibilitate producătorilor agricoli să reducă costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații cînd au nevoie în funcție de culturile agricole cultivate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor rezistente la șocurile hidraulice și care pot asigura peste 50 de ani de utilizare efectivă.