Ziua Dunării sărbătorită la Cahul și Giurgiulești

Pe data de 29 iunie, în fiecare an, Dunărea este sărbătorită de cele 14 țări care fac din bazinul acestui bătrân fluviu. Deși evenimentul este unul internațional, fiecare țară și fiecare regiune alege să celebreze Dunărea prin cele mai frumoase obiceiuri și cele mai importante evenimente.

Republica Moldova, ca parte componentă a bazinului Dunărean, a sărbătorit această aniversare la Cahul, acolo unde a avut loc conferința anuală „Ziua Dunării 2016”. Conferința a avut drept scop prezentarea ultimelor evoluții în realizarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) în Republica Moldova, și analiza oportunităților oferite în cadrul Programului de Cooperare Transnațională Dunărea. La eveniment au fost prezenți Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Gerhard Schaumberger, directorul Agenției de Dezvoltare Austriacă, Vasile Bîtca, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Economiei, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Agenția Turismului, Academia de Ştiinţe a Moldovei.

 La această conferință s-au discutat posibilitățile de dezvoltare a relațiile de colaborare dintre autorități pentru a spori gradul de participare a Republicii Moldova în programele destinate Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Importanța fluviului Dunărea a fost prezentată sub aspectul responsabilității umane asupra calității apelor, și sub aspectul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării care vizează dezvoltarea potențialului economic și îmbunătățirea condițiilor de mediu ale regiunii. Această strategie încurajează și cooperarea pe termen lung, atît între autoritățile locale și regionale, cît și între Administrația Publică Centrală, mediul privat și ONG-uri, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea țării.

În a doua parte a evenimentului participanții au avut ocazia să vadă, în cadrul unei expoziții organizate la Giurgiulești, proiectele finanțate din programele destinate macroregiunii Dunării, din care face parte și Republica Moldova. Activitățile în aer liber au fost acompaniate de o festivitate organizată de primăria satului Giurgiulești, acolo unde dansatori și cântăreți din satele de pe Valea Prutului s-au întrecut pe esplanada din fața Casei de Cultură.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, ce acordă suport financiar proiectului “Dunărea Unește” pentru promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dar și a Programelor transfrontaliere și transnaționale.