Zone umede – preocupări și eforturi împreună cu elevii din raionul Glodeni

Vineri, pe data de 23 octombrie 2015, Mișcarea Ecologistă din Moldova a fost gazda unei întruniri cu elevi din mai multe raioane din țară (Glodeni, Sângerei, Basarabeasca, Strășeni, Vulcănești). Întâlnirea a fost organizată pentru a analiza situația actuală a zonelor umede incluse în proiectul „Conservarea biodiversității în Prutul de Mijloc”, a totaliza eforturile făcute până în prezent în vederea conservării acestora și a disemina experiența dobândită în urma Expediției ecologice „Diversitate biologică în Valea Prutului de Mijloc”.

Astfel, cei participanți la eveniment au vizionat materiale media realizate pentru a atrage atenția asupra starițelor din zonă, au discutat despre Expediția ecologică în Valea Prutului de Mijloc efectuată în perioada 29 iulie-04 august 2015 și au făcut referire la importanța Rezoluției redactate și semnate de către participanții la expediția amintită. Tot în cadrul acestor discuții au fost totalizate rezultatele acțiunii de salubrizare în lanț realizate pe data de 23 septembrie în raionul Glodeni, Bălți și Sângerei pe cursul râurilor Camenca și Căldărușa (afluenți ai râului Prut din sectorul de mijloc). Cu această ocazie, au fost premiați elevii care s-au implicat deosebit de mult în organizarea acestei acțiuni și s-a discutat despre metodele pe care fiecare localitate le-a utilizat pentru a asigura succesul salubrizărilor.

Discuția s-a încheiat cu relatări ale mai multor acțiuni individuale axate pe salubrizarea/ecologizarea/îmbunătățirea aspectului zonelor umede din diverse localități ale raioanelor menționate și pe necesitatea păstrării lor din generație în generație pentru a asigura continuitatea serviciilor ecologice, sanitare și culturale oferite de fiecare zonă umedă.

Întrunirea de vineri a fost realizată cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici GEF (Global Environment Facility) implementat prin Programul Națiunilor Unite în cadrul proiectului „Conservarea biodiversității în Prutul de Mijloc”.