„Un râu curat – un viitor sănătos”

„Un râu curat – un viitor sanatos” – proiect sprijinit de Corpul Păcii

Scopul proiectului: De a implica populatia orasului Sângerei în procesul de îmbunatatire a starii ecologice a râului Ciulucul Mare, prin masuri educationale, legislative, si practice.

Obiectivele proiectului: 
Educationale
· Predarea orelor ecologice cu privire la poluarea apei, inclusiv si lectii efectuate pe teren.
· Participarea detasamentelor ecologiste la monitorizarea calitatii apei Ciulucului, folosind metode simple si ieftine.
· Întruniri cu populatia – riscurile la care este expusa populatia din cauza poluarii intensive a râului si solicitarea ajutorului locuitorilor.
· Mediatizarea proiectului, difuzarea materialelor informative
· Primarii din satele vecine vor fi invitati la Sângerei pentru a vedea rezultatele proiectului.

Legislative
· La sedinta consiliului orasenesc, râul va fi împartit în sectoare, si se vor stabili responsabilii de mentinerea curateniei si a gradului de implicare al orasenilor în lucrul practic. Se vor stabili zonele destinate înverzirii.
· Sapte semne vor fi plasate lânga râu, pentru a informa publicul despre zona de protectie, care îl înconjoara.
· Politistii, Centrul de Medicina Preventiva, si Serviciul Ecologic vor întocmi procese verbale la toate încalcarile legislatiei în vigoare, care vor fi înaintate în instanta,

Practice
· Centrul de Medicina Preventiva va efectua analizele apei din râu, si 5 fântâni de pe traseul râului, înainte si dupa implementarea proiectului.
· Cu participarea copiilor si locuitorilor din zona, vor fi curatate albia si malurile râului. Deseurile vor fi evacuate la gunoistea oraseneasca.
· Malurile afluentului principal vor fi recultivate.
· Vor fi saditi copaci lânga râu si afluentul principal pentru a preveni alunecarile de pamânt, a filtra apa de pe teren, si a îmbunatati calitatea aerului.