Impactul antropic asupra ariilor naționale protejate
În conformitate cu Legea nr. 1538-XIII din 25 februarie 1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, există 12 categorii de arii naturale protejate de stat, printre care rezervaţii ştiinţifice, naturale, peisajere, ale biosferei, parcuri naţionale, monumente ale naturii, grădini dendrologice, zoologice, zone umede ş.a.
Majoritatea acestor arii se confruntă cu acute probleme ecologice, cele mai multe fiind cauzate și amplificate de factorul uman. Conservarea și gestionarea corectă a acestor zone este îngreunată din cauza lacunelor în cadrul instituţional, dar și din cauza nerespectării regimului de protecţie în majoritatea ariilor naturale (braconaj, pescuit ilegal, defrișări, exploatarea resurselor subsolului, exploatarea agricolă a terenurilor, suprapășunat).
De aceea, această rubrică este dedicată reclamațiilor, petițiilor și scrisorilor deschise menite să atragă atenția asupra problemelor grave din aceste areale protejate, și să determine autoritățile de mediu să găsească soluții.
2006 – Scrisoare deschisă MEM privind Orheiul Vechi
2006 – Adresarea MEM către dl Vasile Tarlev cu privire la Orheiul Vechi
2002 – Apel către autorităţi cu privire la monumentele naturale din valea Prutului de Mijloc