Eveniment de încheiere a proiectului „Rute Culinare în Moldova: microinvestiții, promovare, înregistrare”
Proiectul „Rute Culinare în Moldova: micro investiții, promovare, înregistrare” –
inaugurarea bucătăriei comunitare de la Palanca
Palanca, 26 noiembrie 2016. – Muzeul de artizanat „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călărași, a găzduit, la 26 noiembrie curent, evenimentul dedicat încheierii proiectului „Rute Culinare în Moldova: micro investiții, promovare, înregistrare”. La acțiune au participat autorități publice locale și centrale, oaspeți din Polonia și de la Ambasada Poloniei la Chișinău, jurnaliști, reprezentanți ai agențiilor de turism, dar și localnici.
Evenimentul a cuprins prezentarea rezultatelor proiectului „Rute Culinare în Moldova: microinvestiții, promovare, înregistrare”, o expoziție cu degustare a produselor locale tradiționale incluse în traseul turistic „Delicii Palancene” și un program folcloric susținut de copiii din s. Palanca. De asemenea, a fost inaugurată bucătăria comunitară de la Palanca - reabilitată, amenajată și echipată în cadrul aceluiași proiect.
Scopul proiectului a vizat promovarea potențialului turistic al Republicii Moldova prin intermediul produselor alimentare tradiționale din zona Călărași și, în special, din localitatea Palanca. Pe parcursul implementării proiectului au fost desfășurate mai multe activități precum: extinderea traseelor culinare și de ciclism în regiunea Călărași (Palanca), promovarea conceptului de „community kitchen”: înființarea unei bucătării a comunității și dotarea acesteia cu echipamente speciale (s. Palanca, r. Călărași).
„Bucătăria comunitară de la Palanca înseamnă un spațiu de lucru creativ pentru producătorii locali din sat, care sunt incluși în crearea comună a produsului turistic bazat pe trasee de ciclism și degustări de produse locale”, spune Elena Scobioală, coordonator local al proiectului. „Astfel, traseul culinar care începe la Muzeul „Casa Părintească”, unde găsim spre închiriere 10 biciclete și continuă prin vizitarea a patru gospodării rurale – Casa Chistrea, Casa Podgurschi, Casa Rață, Casa Vdovicenco. Aici ne sunt propuse spre degustare produse alimentare-specialități ale casei, toate diferite, dar la fel de gustoase: sucuri, gemuri, dulcețuri, brânzeturi, copturi și băuturi tradiționale”, menționează Elena Scobioală.
Succesul proiectului constă în crearea unui brand regional de produse, care va crește potențialul de produse promoționale, și, în consecință, va promova regiunea ca una din destinațiile turistice reprezentative pentru patrimoniului culinar al Moldovei, afirmă reprezentanții Development Policy Foundation (Fundația de Dezvoltare a Politicilor), organizație care a implementat proiectul în R. Moldova, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, „Casa Părintească” din Palanca și „Vistula Terra Culmensis – Development through Tradition” din Stolno, Polonia, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, prin programul Polish Development Aid.
Suportul oferit prin programul Polish Development Aid pentru realizarea acestui proiect a fost de 262 960,00 ZL. Acest suport a fost completat cu o contribuție monetară și în natură oferită de partenerii proiectului din Polonia și Moldova, precum și cu mult efort și dedicație din partea implementatorilor proiectului.
Puteți vedea mai multe poze de la evenimentul de finalizare a proiectului aici, iar traseul turistic bazat pe traseele de ciclism și degustări de produse locale poate fi vizualizat și descărcat în format PDF de pe acest link.