Comunicat de presă – Masa rotundă „Dezvoltarea rurală bazată pe promovarea produselor locale și regionale în țările Parteneriatului Estic. Rolul Indicațiilor Geografice Protejate. Prevederi și oportunități oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA)”
La data de 09 septembrie 2016, în s. Palanca, r. Călărași, în incinta Muzeului de artizanat „Casa Părintească”, s-a desfășurat masa rotundă cu genericul „Dezvoltarea rurală bazată pe promovarea produselor locale și regionale în țările Parteneriatului Estic. Rolul Indicațiilor Geografice Protejate. Prevederi și oportunități oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA)”.
Scopul evenimentului a fost de a reuni reprezentanți ai instituțiilor de stat responsabile de implementarea politicilor în domeniul indicațiilor geografice protejate, producători agricoli, reprezentanți ai societății civile, donatori, precum și alte persoane interesate, pentru a identifica modele și soluții privind dezvoltarea rurală prin promovarea sistemului indicațiilor geografice.
La eveniment au participat experți din Polonia și Ungaria care au prezentat modelele de succes din UE în acest sector. Totodată, experiența în acest domeniu a fost împărtășită și cu reprezentanți din țările Parteneriatului Estic – Georgia, Ucraina, Belarus, Armenia.
Astfel, pe parcursul evenimentului experți din Moldova și din țările UE au prezentat istorii de succes: cele mai bune și practice soluții privind Indicațiile Geografice în Republica Moldova, Ucraina și Georgia; lecții învățate și modalități de perfecționare; rolul ONG-urilor și a membrilor societății civile în acest proces; donatori și fonduri disponibile pentru promovarea produselor-alimentare locale înregistrate cu IG în țările Parteneriatului Estic; strategii de PR pentru promovare; sprijin pentru politicile în domeniul calității în UE, experiența Ungariei; micii producători agricoli și producția alimentară locală în contextul Indicațiilor Geografice Protejate – experiența UE.
Evenimentul a fost organizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în cadrul proiectului „Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) – prevederi consacrate indicațiilor geografice pentru produsele agroalimentare: un impuls pentru parteneriate bazate pe dezvoltarea rurală în cadrul Parteneriatului Estic” finanțat de Uniunea Europeană prin Forumul Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic (Eastern Partnership Civil Society Forum) în parteneriat cu Fundația National Endowment for Democracy (NED).
Masa rotundă a fost completată cu o mică expoziție culinară și o degustație de produse locale, precum peltea de agriș, sirop din floare de soc, sirop din floare de păpădii, dulceață de nuci verzi, lichior de mentă, dar și alte Delicii Palancene – potențiale produse ce pot fi propuse spre includere în sistemul Indicațiilor Geografice – care au fost savurate de participanții la eveniment.
Produsele au fost realizate de producătorii locali din satul Palanca – membri ai rețelei de gazde primitoare de pe traseul „Rute Culinare în Călărași”, identificate și susținute în cadrul unui alt proiect „Rute culinare în Moldova: micro-investiții, promovare, înregistrare”, implementat de Development Policy Foundation în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, Casa Părintească și finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din Polonia prin programul Polish Development Aid.
Mai multe detalii cu privire la activitățile proiectelor „Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) – prevederi consacrate indicațiilor geografice pentru produsele agroalimentare: un impuls pentru parteneriate bazate pe dezvoltarea rurală în cadrul Parteneriatului Estic” și „Rute culinare în Moldova: micro-investiții, promovare, înregistrare” găsiți pe pagina web a Mișcării Ecologiste din Moldova la pagina proiectului „Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) – prevederi consacrate indicațiilor geografice pentru produsele agroalimentare: un impuls pentru parteneriate bazate pe dezvoltarea rurală în cadrul Parteneriatului Estic”, respectiv, la proiectul “Rute culinare în Moldova: micro-investiții, promovare, înregistrare”.
Persoană de contact:
Elena Scobioală, coordonator proiecte,
Mișcarea Ecologistă din Moldova,
tel: 022 232654