Dosarele ecologice ale țării discutate într-o conferință de presă
Astăzi, 08 octombrie 2015, Mișcarea Ecologistă din Moldova a susținut o conferință de presă pe tema „Dosare ecologice de mediu – efectul de domino al problemelor nerezolvate în timp”. Evenimentul a avut loc la sediul Agenției de presă IPN, fiind moderat de către Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Valentin Bobeică, doctor habilitat în științe chimice, și Elena Scobioală, asistent proiecte Mișcarea Ecologistă din Moldova.
În cadrul conferinței, Alecu Reniță a adus în atenția audienței numeroasele probleme de mediu cu care se confruntă Republica Moldova de 15 de ani încoace, probleme care au fost comunicate de către Mișcarea Ecologistă din Moldova publicului larg și autorităților țării. Neglijarea acestora a dus la acumularea lor, și a produs efecte în lanț pe care astăzi societatea le resimte la scară largă. Dintre acestea, cele mai mediatizate cazuri au fost legate de privatizarea obscură a fondului forestier național prin intermediul serviciului de arendare a pădurilor, comercializarea la negru a sedimentelor din râuri mascată de Legea transportului naval intern, cazurile carierelor de piatră din nordul Moldovei, în special la Peștera „Emil Racoviță” și Stâncile de la Horodiște, starea ecologică devastatoare a râurilor mici din țară, etc. Președintele Mișcării Ecologiste a prezentat această inventariere a problemelor nesoluționate la timp sub forma unei liste de dosare ecologice care tratează marile restanțe ale autorității de mediu. Totodată, el a încurajat recentele demersuri făcute de Ministerul Mediului pentru a descuraja economia subterană legată de arendarea pădurilor și extragerea nisipului din râuri și a subliniat poziția de sprijin pe care o adoptă Mișcarea Ecologistă din Moldova referitor la eforturile autorității centrale de mediu.
Valentin Bobeică a scos în evidență amenințările ecologice caracteristice secolului în care trăim, subliniind faptul că acestea sunt rezultatele acumulării vechilor probleme nerezolvate. El a atenționat că cele mai acute probleme ecologice cu care se confruntă Republica Moldova sunt reprezentate de degradarea continuă a calității apelor freatice și de suprafață, accelerarea procesului de deșertificare a solului, și agravarea stării pădurilor.
Drept încheiere, Elena Scobioală a reiterat rolul pe care îl au cetățenii simpli în monitorizarea politicilor de mediu și controlul asupra întregului proces decizional. Puterea pe care o au cetățenii poate fi exprimată cel mai bine prin intermediului grupurilor de inițiativă locală, a platformelor civice sau ale consiliilor participative care au capacitatea necesară de a se implica în elaborarea politicilor care privesc întreaga comunitate.