Jurnaliști și bloggeri la beneficiarii de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”

Pe data de 24 mai 2016 a fost organizată o vizită de studiu pentru reprezentanți ai mass-media și bloggeri la beneficiarii programului de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor” din cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Activitatea a fost organizată de către Mișcarea Ecologistă din Moldova, Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în Agricultură (UCIMPA), cu sprijinul informațional al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova (AJMTEM).

O echipă formată din 12 jurnaliști și un consultant din cadrul UCIMPA, în persoana dlui Igor Bujor, au vizitat 2 fermieri din regiunea de Nord a țării și au documentat istoriile de succes ale acestora. Primul agricultor vizitat, Igor Tcaci, din localitatea Hiliuți (raionul Rîșcani), a investit în procurarea de utilaj agricol (semănătoare pentru grâu cu tehnologia No-till) pentru un management durabil al terenurilor, iar cel de-al doilea, Nikolai Kiktenko, din localitatea Rediul de Sus, raionul Fălești, a înființat iazuri anti-erozionale pentru acumularea apei pluviale. Ambii și-au rambursat o parte a investiției efectuate – de până la 20 mii dolari -, prin intermediul proiectului MAC-P, componenta „Managementul Durabil al Terenurilor”.

Participanții la vizita de studiu au văzut și aflat cum funcționează și ce randament dau utilajele agricole destinate prelucrării solului cu ajutorul tehnologiei No-till, au vizitat câmpurile agricole și loturile demonstrative cultivate cu utilaje No-till, au văzut cum arată iazurile anti-erozionale destinate acumulării apei pluviale folosită, ulterior, la irigarea culturilor agricole și a plantațiilor de material săditor. Ambii beneficiari ai liniei de granturi post-investiționale, fermieri cu multă experiență, au evidențiat importanța și beneficiile implementării practicilor și tehnologiilor care îmbină agricultura cu ecologia.

De menționat că granturile post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”, oferite în cadrul proiectului MAC-P, sunt destinate producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului. Linia de granturi este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova. În prezent este în desfășurare cel de-al patrulea apelul de granturi MDT, doritorii fiind invitați să aplice dosarele până la 30 iunie 2016, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Mai multe detalii pe paginile www.aipa.gov.mdwww.capmu.md.

Pentru mai multe informații privind vizita de studiu,

vă invităm să apelați oficiul MEM la numărul de telefon 022 23 71 49

sau la adresa mem@mem.md.