Ziua Câmpului la Hincești

Pe data de 07 iunie 2018, Proiectul MAC-P a organizat cel de-al șaselea seminar științifico-practic dedicat Sistemului Conservativ de Agricultură, o soluție pentru un management durabil al terenurilor. Seminarul este organizat în cadrul unei serii de evenimente cu genericul Ziua Câmpului, inițiate de MAC-P în anul 2017, pentru a demonstra rezultatele, beneficiile dar și vulnerabilitățile tehnologiilor și metodelor utilizate în Sistemul Conservativ de Agricultură.
Seminarul a avut loc în raionul Hâncești, pe unul din terenurile agricole administrate de SRL „Alla Morozˮ, beneficiar al Programului de Granturi Post-investiționale Managementul Durabil al Terenurilor, al Proiectului MAC-P și a fost o continuitate a Seminarului organizat în toamna anului 2017 pe același teren. În cadrul evenimentului a fost prezentată tehnologia utilizată pentru cultivarea grâului comun de toamnă conform principiilor Sistemului Conservativ de Agricultură,etapa de protecțieși fertilizare a grâului. Subiectul a fost prezentat de domnul Sergiu Gavrilaș, doctor în științe agricole, consultant al proiectului MAC-P, precum și de domnii Igor Copacinschii și Veaceslav Osipov, specialiști în domeniul protecției plantelor.
Un punct important al agendei seminarului l-a reprezentat consultările cu antreprenorii agricoli prezenți la eveniment,în vederea colaborării pentru promovarea și implementarea Sistemelor de Agricultură Conservativă în cadrul proiectului MAC-P. Consultările au fost moderate de domnul Igor Bujor, consultant al Proiectului și reprezintă efortul MAC-P de a-și ajusta condițiile Programelor de Granturi la necesitățile producătorilor agricoli. Pe final de eveniment, dl Andrei Moroz, managerul gospodăriei agricole SRL „Alla Morozˮ, și-a împărtășit experiența, a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat dar și despre soluțiile pe le-a aplicat în condițiile semănatului direct (No Till).
La eveniment au participat 37 de persoane – producători agricoli, reprezentanți ai direcțiilor agricole raionale, studenți de la Universitatea Agrară din Moldova precum și reprezentanți ai mass-media.