Ziua Dunării la Giurgiuleşti
Ziua Dunării, devenită deja o tradiţie în Republica Moldova, a fost sărbătorită şi anul acesta la gurile râului Prut, la Giurgiuleşti, acolo unde fl uviul european e petrecut pe ultimele sale sute de metri înainte de a se vărsa în Marea Neagră. Pe data de 29 iunie, însorita localitate de la extremitatea sudică a ţării a fost pentru a patra oară gazda unui eveniment-festival dedicat Zilei Dunării, primind oaspeţi de la Cahul, Chișinău, Giurgiu, București, Viena și Paris.
Spre încântarea musafirilor, în cadrul festivalului au fost prezentate cele mai frumoase obiceiuri din sudul Republicii Moldova și au fost expuse obiecte de valoare artistică realizate de meșterii populari din partea locului. Scuarul din faţa Palatului de Cultură a fost locul de desfășurare a unui program artistic organizat de conducerea localităţii și de conducerea Teatrului muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din Cahul. Festivitatea a început cu cuvântul de salut al primăriei Giurgiulești, al Agenţiei de Dezvoltare Austriacă și al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcţiilor. Cei prezenţi la eveniment au fost delectaţi cu dansuri și cântece oferite de ansamblul folcloric „Giurgiuleanca” și „Veselia”, ansamblul de dans „Bobocelul” și trupa de rock „Anxiety”.
Printre oaspeţii de onoare ai sărbătorii s-au numărat Excelenţa Sa, Doamna Christine Freilinger – Ambasadorul Austriei, Excelenţa Sa Domnul Pascal VAGOGNE- Ambasadorul Franţei, reprezentanţii Consulatului României de la Cahul, oficiali ai instituţiilor publice centrale și locale, reprezentanţi ai ONG-urilor și cetăţeni din Cahul și Giurgiulești.
În paralel cu programul artistic s-a desfășurat și un concurs de desen cu participarea copiilor din localitatea Giugiulești, care au exprimat prin intermediul culorilor modul în care Dunărea ne unește. Gospodinele satului au preparat tradiţionala zeamă de pește, foarte apreciată de locuitorii tuturor satelor din Lunca Prutului de Jos.
Ziua Dunării este sărbătorită în cele 14 ţări din bazinul dunărean în fiecare an pe 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Evenimentul a fost organizat cu suportul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare, ce acordă suport financiar proiectului „Dunărea Unește” pentru promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dar și a Programelor transfrontaliere și transnaţionale.