2015 – Anul Internaţional al Solurilor

2015 - Anul Internaţional al Solurilor
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat 2015 Anul Internaţional al Solurilor pentru a spori gradul de conştientizare şi de promovare a utilizării durabile a acestei bogăţii naturale, transmite Ecopresa.md.

Solurile sănătoase sunt fundamentul pentru produsele agro-alimentare, combustibil, fibre şi produse medicale, dar de asemenea sunt esenţiale pentru ecosistemele noastre, jucând un rol esenţial în ciclul carbonului, stocarea şi filtrarea apei, precum şi îmbunătăţirea rezistenţei la inundaţii şi secete.

 ”Solurile fertile sunt critice pentru producţia mondială de alimente, dar din păcate nu acordăm suficientă atenţie acestui important aliat tăcut”, a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva în ajunul Zilei Mondiale a Solului, sărbătorită pe 5 decembrie.

“Astăzi mai mult de 805 milioane de oameni se confruntă cu foametea şi malnutriţia. Creşterea populaţiei va necesita o creştere de aproximativ 60 la sută a producţiei de alimente. Cum această necesitate depinde atât de mult de soluri, este uşor de înţeles cât de importantă este menţinea solurilor sănătoase şi productive.” a afirmat Graziano da Silva, adăugând: ”Din păcate, 33 la suta din resursele globale de sol sunt în degradare, iar intervenţiile umane asupra solurilor au atins limitele critice, reducând şi uneori chiar eliminând funcţii esenţiale solului.”