Agricultura ecologică mai profitabilă decât cea convențională

Agricultura ecologică mai profitabilă decât cea convențională
Potrivit studiului Competitivitatea financiară a agriculturii ecologice pe scară globală, agricultura ecologică generează  venituri cu 35% mai mari decât cea tradițională. La baza cercetării stau alte 44 de studii care…

 Studiul a concluzionat că agricultura ecologică e cu aproximativ 22-35% mai profitabilă pentru agricultori decât agricultura convențională. „Concluzia acestui studiu constituie cel mai clar și puternic argument pe care l-am văzut până acum într-o publicație de renume în favoarea adoptării practicilor ecologice”, afirmă Laura Batcha, director executiv al Asociației Comerțului Organic.

După cum știm, alimentele ecologice sunt vândute la prețuri mai mari. Potrivit studiului prețurile sunt mai mari cu 5/7 %. Dar, John Reganold, un co-autor al studiului și profesor de știința solului și agroecologie explică faptul că profitul calculat de ei ia în considerare o mulțime de factori, la care cumpărătorii s-ar putea nici să nu se gândească. „Cifrele economice de obicei nu iau în calcul valoarea câștigată pentru serviciile ecosistemice”, spune acesta.

Astfel, cercetătorii speră că rezultatele studiului  va încuraja tot mai mulți fermieri să devină adepții agriculturii ecologice. Căci, sunt mai multe motive care arată beneficiile acesteia. Reducem expunerea organismului nostru la pesticide, ajutăm la atenuarea poluării mediului, la îmbunătățirea solului, la polenizare. În plus, corpul nostru are parte de mai mulți nutrienți.

Studiul care arată acest nou stimulent economic a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).