Dezastru ecologic la Bălţi: tone de deşeuri invadează spaţiile verzi ale oraşului

Dezastru ecologic la Bălţi: tone de deşeuri invadează spaţiile verzi ale oraşului
Dezastru ecologic în Bălţi din cauza zecilor de tone de gunoi care au invadat fâşiile forestiere din oraş, transmite Ecopresa.md.

Autorităţile locale spun că nu reuşeşc să facă faţă situaţiei pentru că oamenii aruncă gunoiul pe unde apucă. Ecologiştii aplică amenzi când reuşesc să identifice persoanele care lasă deşeurile în locuri interzise. Locuitorii oraşului consideră că problema ar putea fi soluţionată, dacă toate instituţiile vizate îşi vor face bine treaba, iar cei care aruncă gunoiul în locuri neautorizate vor fi pedepsiţi, informează Publika.md.

Responsabilii din domeniu explică situaţia prin majorarea tarifelor pentru evacuarea gunoiului. “Tariful pentru evacuarea deşeurilor a fost majorat şi oamenii preferă să economisească bani. Ei aruncă gunoiul pe unde apucă. Cred că, în primul rând, trebuie să acţioneze oamenii legii”, a explicat şeful adjunct al Întreprinderii municipale “Spaţii Verzi” Bălţi, Ala Htema.

Potrivit ecologiştilor, procedura de tragere la răspundere pentru astfel de fapte este una dificilă. “Amenzile sunt de 800 de lei de persoană, dar inaintea de asta trebuie să-l prinzi şi să demonstrezi că el într-adevăr a făcut. Sunt cazuri când ne judecăm”, a zis inspectorul de la Agenţia Ecologică Bălţi, Dumitru Bărbuţa.

Acum un an, taxa de evacuare a deşeurilor, în oraşul Bălţi, a fost majorată cu 10 lei şi a ajuns la 15 lei şi 75 de bani pentru locatarii de la bloc şi 26 de lei pentru proprietarii de case. Totodată, de la începutul anului, autorităţile au amendat 50 de persoane care au aruncat gunoi în locuri interzise.