Doi tineri și-au construit o casă ecologică din baloți de paie

Doi tineri și-au construit o casă ecologică din baloți de paie
Doi tineri și-au construit o casă din baloți de paie, sută la sută ecologică în Sîngeorz-Băi. Paul Axinte și soția sa Ann sunt ambii pasionați de ecologie și și-au construit…

În această vară au revenit în România în propria lor casă din baloți de paie. Casa find construită doar din materiale ecologice paie, lemn și cob, iar acoperișul este plin de mușchi și flori.

 Paul Axinte a muncit timp de doi ani pentru a finaliza căsuța din orașul natal. Chiar și acum mai sunt unele mici retușuri de făcut, dar, pe ansamblu, întreaga construcție arată cum nu se poate mai bine. Dificultatea cea mai mare a fost lipsa unor meșteri, care să-i înțeleagă ideile și să știe cum să lucreze cu baloții de paie pentru a construi o casă. O altă problemă au fost însuși baloții de paie, deoarece aceia care sunt făcuți în România nu sunt suficient de bine presați.

 „În căsuța aceasta au intrat 300 – 400 de baloți de paie, pe care i-am presat cu cricul de la mașină” ne povestește râzând Paul, „până am reușit să îi facem extrem de rezistenți. Am folosit cob, care este foarte rezistent și mie îmi place foarte mult ca și material, adică un amestec de lut paie și nisip”. Din acest amestec a confecționat și cărămizi pentru o mai bună rezistență a casei.

Căsuța este deosebită, la fel ca și materialele din care este făcută: jos, la parter sunt două dormitoare, ambele cu intrări separate, iar la etaj bucătăria și living-ul integrat. Întreaga căsuță are doar 80 de metri pătrați, însă e suficientă pentru a-ți petrece acolo câteva zile de relaxare, departe de problemele cotidiene.  

Acoperișul casei a fost atent confecționat și el și semănat cu iarbă și flori aduse tocmai din Olanda. Acum sus, pe acoperiș poți să stai relaxat, la înălțime, în iarbă și să admiri de sus întregul oraș.

De cum au văzut căsuța de poveste, numeroși turiști au bătut la poartă pentru a o închiria. În timp, Paul Axinte vrea să deschidă căsuța turiștilor în perioada în care el și familia lui se află în străinătate, în Belgia, însă numai celor care apreciază așa ceva.