Eco-paper, EcoReco and Bin Team și Mega vor merge la finala europeană a ClimateLaunchpad

Eco-paper, EcoReco and Bin Team și Mega vor merge la finala europeană a ClimateLaunchpad
La Chișinău a avut loc finala Națională a competiției ClimateLaunchpad, organizată pentru prima dată în Moldova. Învingătoare au ieșit trei idei de business ecologic care vor reprezenta Moldova la finala…

 Din 11 echipe care au venit cu câte o idee de afacere ecologică, juriul a selectat trei cele mai bune: Eco-paper, EcoReco and Bin Team și Mega.

Echipa Eco-paper dorește să confecționeze material izolator din celuloză obținută din hârtia utilizată în oficii și instituții publice. Astfel, materialul izolant va putea fi utilizat de proprietarii de case ca să-și mărească eficiența energetică. Autorii ideii susțin că în medie un cetățean al Republicii Moldova alocă cam 20-40% din bugetul total pentru costurile de energie. Astfel, proiectul Eco-paper vine să soluționeze două probleme cea a hârtiei de birou care nu va fi arsă dar folosită și problema energetică prin creșterea eficienței energetice a fiecărei case.

A doua echipă câștigătoare este EcoReco and Bin Team super-eroi fictivi, care vor educa copii și adulți (într-un mod distractiv) despre principiile RE-uri (Reducere, Reutilizare, Reciclare etc.). Astfel, echipa își propune să creeze personaje care vor fi ușor de recunoscut și de memorat, iar treptat copii se vor asocia cu personajele care promovează spiritul ecologic și pe viitor sortarea deșeurilor va deveni o activitate amuzantă și interesantă pentru ei. Sperăm ca băieților să le reușească iar pe viitor separarea deșeurilor și reciclarea acestora să fie o rutină.

A treia echipă este Mega Game care este o platformă web și o aplicație pe smartphone. Scopul echipei este de a crea un sistem unic de învățământ și de colaborare pentru educația de mediu și socială bazate pe comunitate și dezvoltarea, eco-inovare, care va îmbunătăți rezistența și bunăstarea socială a comunităților precum și sănătatea mediului natural în fața schimbărilor climatice. „Prin jocul MEGA vom realiza viziunea noastră de lume durabilă, în cazul în care fiecare persoană are un stil de viață eco-friendly, are acces liber la oportunități de învățare și practică, construcții propri, inovațiilor ecologice, și, astfel, contribuie la dezvoltarea și atenuarea schimbările climatice printr-o colaborare durabilă, plăcută, și distractivă din orice colț al lumii.

Ideile câștigătoare vor concura în septembrie pentru acces la programul Acceleratorului Climate-KIC care este focusat pe transformarea ideilor inovatoare ecologice în afaceri puternice. Câștigătorul general al Finalei Europene primește și un premiu bănesc de 10 000 €, următorul primește 5 000 € și ideea care vine pe locul trei – 2 500 € .

Le urăm succes câștigătorilor și ne dorim ca toate ideile prezentate să devină realitate, iar împreună să dezvoltăm o lume mai ecologică. Concursul ideilor de afaceri ecologice a fost organizat de Ecovisio, organizație care promovează stilul de viață prietenos mediului și care dezvoltă mai multe proiecte de conservare a mediului, promovarea unui stil de viață eco și de educație ecologică.