FOTO Plantele rare sunt rupte în continuare din păduri și vândute pe străzile din Chișinău

FOTO Plantele rare sunt rupte în continuare din păduri și vândute pe străzile din Chișinău
Pe străzile Chișinăului continuă comercializarea plantelor rare și pe cale de dispariție. Acum câteva zile au fost surprinse în vânzare rușcuța de primăvară, ba chiar și dedițeii, la preț de…

Rușcuța de primăvară (Adonis vernalis), este o plantă rară, de culoare galbenă și care mai este cunoscută sub mai multe denumiri populare precum: bulbuc, buruiana-calului, buruiană de talan, buruiană neagră, chioara-găii, cocoșei, dedinița, dediței galbeni, scânteiță, spânț, spânț de cal, spreuț, floarea-Paștelui. Aceasta însă este protejată prin Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat nr.1538-XIII din 25.02.1998. Alte plante puse în vânzare, dar care sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova, sunt dedițeii (Pulsatilla grandis). Aceștea se deosebesc prin culoarea albastru-violet, cu o talie relativ mică (7-35 cm) cu frunze păroase și cu flori mari, are proprietăți colorante și farmaceutice, și chiar este și otrăvitoare. Mai este cunoscută și sub denumirea de sisinei, floarea Paştelui, floarea ursului sau floarea vântului.

La întrebarea de unde au fost colectate aceste plante, pentru că sunt și puse în vânzare cu tot cu rădăcini, una dintre comerciante a afirmat că le-a strâns în pădurile din apropierea raionului Criuleni. „Sunt flori de primăvară și femeile le adoră”, a mai adăugat ea. Aurel Lozan, Dr. biologie, și Coordonator Național al Programului regional ENPI FLEG în Moldova afirmă că populația locală, în special familiile nevoiașe, recoltează diverse plante pentru a le comercializa și a obține surse de existență.

„De cele mai multe ori, oamenii nu conștientizează faptul că aceste plante sunt protejate prin lege, iar unele specii sunt chiar amenințate cu dispariția. În esență, acestea, fie comercializate ca plante decorative (precum în cazul dat sunt rușcuțele și dedițeii), fie ca plante comestibile (precum e leurda), reprezintă niște bunuri (produse, accesorii) pe care natura (pădurea) ni le oferă gratis. Totuși, eu cred că acest lucru poate fi prevenit, iar soluțiile ar fi:

(1) crearea condițiilor alternative și încurajarea populației pentru reproducerea acestor plante în condiții casnice, în grădini, lângă case (sau poate chiar în sere). Bineînțeles, într-un fel sau altul, aceasta va necesita o ajustare la normele tehnice și legale din țară.

(2) înăsprirea condițiilor de sancționare, prin ridicarea amenzilor și efectuarea unui control mai riguros, pentru a stopa acest fenomen și a proteja natura”, mai concretizează Aurel Lozan.

Tot el mai susține că „este extrem de important să înțelegem, că dispariția unei specii duce la denaturarea compoziționala și structurală a încă alte 30 de specii, astfel, dereglându-se tot lanțul ecologic, iar undeva în acest lanț fiind și noi oamenii. Ținând cont de faptul, că totul în jurul nostru este într-un mod sau altul interconectat, viitorul nostru ce ține de securitatea ecologică și de ce alimentară depinde doar de noi, de modul cum utilizam resursele naturale”.

Vadim Stângaci, adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, fiind contactat și anunțat despre comercializarea plantelor rare prin centrul Capitalei ne-a redirecționat spre Agenția Ecologică Chișinău, deși printre atribuțiile IES se numără și domeniul exercitării controlului ecologic şi geologic de Stat, unde, fiind şi subiect al dreptului contravenţional, devine independent în acţiunile sale. Iar pe lângă exercitarea controlului de stat şi supravegherea respectării legislaţiei de mediu, autorizarea activităţilor şi limitelor de utilizare a resurselor naturale, recuperarea prejudiciului material pentru poluarea mediului şi folosirea neraţională sau ilicită a resurselor naturale, inclusiv sistarea activităţilor agenţilor economici, IES efectuează expertiza ecologică de stat a activităţilor economice preconizate, care este cel mai efectiv instrument de promovare a dezvoltării durabile.

Artur Luca, inspector al Agenții Ecologice Chișinău, ne-a declarat că deja au întocmit 20 de procese verbale persoanelor care au recunoscut că au colectat și au comercializat plantele vernale.

Astfel, potrivit Art. 140 din Codul Contravențional, colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea au nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES): (1) Colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), precum şi comiterea altor acţiuni sau inacţiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante şi animale sau dispariţia lor se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale. Deși, prin preajma vânzătorilor ambulanți erau și câțiva polițiști, aceștia nu au reacționat la cele văzute.

„Din păcate, nu îmi pot depăși atribuțiile de serviciu și de multe ori ne confruntăm cu astfel de cazuri, când cei de la Ministerul Afacerilor Interne ne remit nouă astfel de dosare ce nu țin de competența noastră, dar asta e. Nu putem sancționa persoanele ce afirmă că au cumpărat de la alte persoane plantele și apoi ei le vând. Noi nu suntem abilitați să stopăm comercializarea”, mai adaugă Artur Luca, inspectorul Agenții Ecologice Chișinău.

Menționăm că cei ce pun în vânzare plantele rare sau pe cale de dispariție riscă să se trezească cu procese-verbale și amenzi de până la două mii de lei. Cel puțin așa anunță cei de la Agenţia „Moldsilva” care mai afirmă că atât vânzătorii, cât şi oamenii care colectează flori incluse în Cartea Roșie vor fi sancţionaţi. Totodată, Agenția „Moldsilva” îndeamnă oamenii să se abțină de la comercializarea şi colectarea acestor plante, iar în cazul în care sunt martori la astfel de situații să apeleze la linia fierbinte 022-211-311.