Inundații la Costești! Terenurile agricole și gospodăriile au de suferit din cauza râului Botna

 Inundații la Costești! Terenurile agricole și gospodăriile au de suferit din cauza râului Botna
Zeci de locuitori ai satului Costeşti, raionul Ialoveni, au beciurile pline cu apă şi terenurile agricole inundate. Oamenii spun că s-au pomenit în această situație din cauza râului Botna, care de…

Sătenii spun că nu pot ţine nimic în beciuri, din cauza inundaţiilor, şi sunt nevoiți să pompeze zilnic apa: ”Cum vin ploile, întotdeauna e așa. Iată, se ridică până sus. Am scos cartofii, tot am dus încolo ce-a fost, totul era în apă deja.”

“Toată ziua  ne ținem de scos apă din fântână și din groapă. S-a umplut șanțul cu apă și dacă nu o scoatem e jale mare. În loc să-mi cumpăr de mâncare, trebuie banii aceștia să-i dau pe lumină”.

Tot din cauza puhoaielor, locuitorii satului Costeşti nu pot să-şi lucreze pământul: ”De mult timp avem apă în grădină. Așa, vara, o lună – două, mai este curat , în rest numai apă. Nu e curățită Botna, și uitați-vă ce se face. Noi special am săpat câte un metru în pământ ca să putem pune ceva în pământ.”

Unii localnici spun că şi casele lor sunt în pericol: ”Toată mahalaua asta de aici, pe toți ne îneacă și am apă prin subsol și deja vine și prin casă. O să ne ia casele, ne ia apa și pe urmă cine o să ne facă nouă case?”

“E imposibil, pereții se udă, unde dormim e mucegai. Înainte era Botna curățită, se duceau toate apele încolo, dar acum ea nu are unde se duce. Pământul s-a umflat cu apă.”

Primarul satului Costeşti, Vasile Bortă, susține că problema este în vizorul autorităților de mai mulți ani. În 2014, pentru curățarea râului din localitate, au fost investite două milioane de lei, dar mai sunt necesare alte patru milioane.