Marea curățenie de primăvară: Utilizați produse chimice de uz casnic SIGURE

Marea curățenie de primăvară: Utilizați produse chimice de uz casnic SIGURE
Unul din obiceiurile poporului nostru este ca să întâmpine sfintele sărbători de Paști nu doar cu masa plină de bucate, ci și cu gospodăria curată. Pentru a spăla geamurile, draperiile,…

Asociaţia Patronală în domeniul Conformităţii Produselor din Republica Moldova atenționează consumatorii că, pe piața autohtonă, în special în locurile neautorizate, deseori sunt puse în vânzare produse de origine necunoscută, contrafăcute. La piețele auto din capitală, în preajma pieței centrale sau chiar direct în stradă, lângă cele mai aglomerate stații de troleibuz din diferite sectoare întâlnim comercianți de detergenți, înălbitori, soluții pentru spălat sticla, vesela, curățat aragazul ș.a. De obicei, pe ambalaje sunt indicate mărci comerciale cu renume, iar vânzătorii induc în eroare cumpărătorii şi susțin că produsele lor sunt originale, aduse din Germania, Turcia, Franța etc. Prețul la aceste produse este mai mic comparativ cu cel din magazinele specializate, ceea ce denotă că nu sunt originale, ci contrafăcute, importate clandestin pe piaţă. Aceşti comersanţi, de regulă, nu dispun de facturi fiscale, acte de origine a mărfurilor sau certificate de conformitate. 

De cele mai multe ori, mărfurile respective nu corespund cerinţelor esenţiale, sunt nocive, prezintă un risc iminent pentru viaţa şi sănătatea consumătorilor. Astfel, dacă achiziționați produse de curățat de la comercianții stradali sau din locuri neautorizate, riscați să vă alegeți cu iritații ale pielii și ochilor, alergii, arsuri, pierderea mirosului, vă puteți intoxica, inhalând substanțele toxice volatile din componența lor. Pe lângă daunele aduse sănătății, produsele neconforme pot deteriora mobila, țesăturile, electrocasnicele. Totodată, ele nu vor fi eficiente, chiar dacă ambalajul arată bine, iar vânzătorul din stradă susține că marfa lui e originală. Nu sunt credibili nici comercianții ambulanți sau cei ce plasează anunțuri pe internet.

Mărfurile chimice de uz casnic ale brandurilor internaționale se numără printre cele mai falsificate, deoarece anume de marca lor comercială se folosesc fabricanții de produse contrafăcute, care, prin înşelăciune, induc în eroare cumpărătorii. Cetăţenii noştri, dorind să economisească, dar și să se bucure de calităţile produselor brandurilor cu renume, devin păgubași ai escrocheriei.

Aşadar, stimați consumatori, pentru a nu vă pune viața și sănătatea în pericol, faceți cumpărături doar în magazinele specializate, administraţia cărora, la cererea dvs., este obligată să vă prezinte întreg setul de documente şi informaţii privind conformitatea produselor puse în vânzare. Tot ea garantează calitatea mărfurilor şi duce responsabilitate în cazul neconformităţii lor. 

Pentru a evita incidentele, citiți cu atenție eticheta produsului, verificați termenul de valabilitate. Utilizați produsul doar conform destinației, folosiți mănuși, evitați contactul cu ochii, cu rănile deschise. Dacă în încăpere simțiți un miros puternic de chimicale, aerisiți bine odaia. Dacă suspectați că produsul este falsificat, apelați la organismele acreditate de evaluare a conformității, unde veți obține o expertiză independentă. Țineți minte: pentru a vi se respecta drepturile, trebuie să le respectați, în primul rând, dvs.!