Semnal de alarma pentru natura Europei

Raportul ”Mediul European – Starea și perspectivă” – al Agenției Europene de Mediu denunță starea deplorabilă a naturii din Europa și cere o revizuire drastică a planurilor președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cel care dorește slăbirea legilor de protecție a mediului în favoarea politicilor de agricultură.

Raportul făcut public pe 3 martie de Agenția Europeană de Mediu transmite un mesaj drastic de alertă asupra stării naturii din Uniunea Europeană. De asemenea, le transmite un mesaj extrem de clar politicienilor europeni: legislația de mediu joacă un rol esențial pentru îmbunătățirea stării naturii, dar încă mai sunt multe de făcut. Nu oferă argumente pentru propunerile de anulare a reglementărilor prevăzute de legislația actuală de mediu, ba chiar este indicată nevoia urgentă de a implementa în totalitate cel de-al șaptelea plan de acțiune pentru mediu al UE. Mai mult, este stipulată depășirea acestuia prin ambiții mult mai ridicate în domeniul protejării naturii.

coperta_278x395

Ariel Brunner, șeful Biroului de Politici Europene de la BirdLife Europe, declară: „Sperăm ca raportul de azi să fie un nou început, iar Comisia să își revizuiască în bine atitudinea față de mediu. Raportul trage un semnal de alarmă, în principal asupra pierderii biodiversității pajiștilor. Asta demonstrează un eșec consistent al Politicii Agricole Comune, eșecul de a recompensa fermierii care produc bunuri publice, lipsa de aplicare a Directivelor Habitate si Păsări în sectorul agricol, dar și efectele nocive ale cultivării plantelor pentru biocombustibili.”

Conform BirdLife Europe, punctele cheie ale raportului asupra biodiversității sunt:

·           Un număr mare de specii și de habitate au un statut nefavorabil de conservare, în special cele afectate de agricultură. Raportul menționează “pierderea dramatică a biodiversității de pajiști”;

·           “Puterea solului de a furniza servicii ecosistemului este sub presiune crescândă. Eroziunea, impermeabilizarea, contaminarea și declinul materiei organice reduc capacitatea solului de a se regenera”. Aceste descoperiri cer “coerență în politicile de sol la nivelul întregii Uniuni Europene”;

·        Speciile și habitatele marine sunt în stare deplorabilă;

·          “ Fenomenele de mediu induse de om, cum ar fi schimbările climatice, epuizarea resurselor naturale și pierderea biodiversității au efecte potențiale de mare amploare și pe termen lung asupra sănătății și bunăstării oamenilor.”