Un stat american interzice folosirea sintagmei “schimbări climatice”

Angajații Departamentului de Protecția Mediului din statul american Florida nu au voie să folosească nicăieri în comunicările oficiale, în emailuri sau în rapoarte, sintagme precum ”schimbări climatice”, ”încălzire globală” sau ”dezvoltare durabilă”. Interdicția este impusă de oficialii federali, sub motivul  că guvernatorul statutului, Rick Scott, nu crede că încălzirea globală este provocată de activitatea umană, deși numeroase studii științifice arată contrariul.

Această impoziţie, care nu este instituită prin niciun document oficial, care care le-a fost în repetate rânduri transmisă celor 3.200 de angajaţi ai Departamentului de Protecţia Mediului din Florida, a influenţat semnificativ direcţia studiilor şi politicilor publice din acest stat, care, potrivit cercetătorilor, e cel mai susceptibil stat american la efectele încălzirii globale. Angajaţilor cărora li s-a comunicat de către superiori că sintagme ca “schimbări climatice” sunt interzise în comunicarea către public, li s-a explicat că nu au voie să “discute despre ceea ce nu este un fapt adevărat.” Interdicţia a început să fie aplicată treptat, după ce Rick Scott a devenit guvernator al statului în 2011, devenind din ce în ce mai pregnantă în toamna anului trecut, când Scott a câştigat un al doilea mandat. Scott se numără printre numeroşii politicieni americani care neagă existenţa şi efectele schimbărilor climatice, refuzând în consecinţă să adopte măsuri pentru combaterea lor. Cum nu există o prevedere scrisă legată de această interdicţie, ea este greu de dovedit, însă din ce în ce mai mulţi angajaţi ai Departamentului de Protecţia Mediului aleg să dezvăluie presiunile făcute asupra lor, pentru a nu mai folosi aceşti termeni.

Conform studiilor ştiinţifice, încălzirea globală şi schimbările climatice referă la faptul că activitatea umană, din care fac parte, de pildă, arderea combustibililor fosili sau defrişările, duc la creşterea temperaturilor globale. O cercetare recentă, publicată de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, din care fac parte reputaţi oameni de ştiinţă, arată că aceştia din urmă sunt 95% siguri că încălzirea globală este provocată de oameni. Cu toate acestea, mulţi politicieni americani conservatori refuză să ia în calcul rapoartele ştiinţifice şi să construiască politici publice adecvate, care ar include, printre altele, încurajarea folosirii energiilor verzi, creşterea impozitelor pe emisii de carbon şi altele.

Rick Scott, guvernatorul Floridei, se numără printre cei care au declarat că nu sunt convinşi de influenţa activităţilor umane asupra mediului, astfel încât, anul trecut un grup de cercetători s-a oferit să-l întâlnească pe Scott, pentru a-i explica fundamentele ştiinţifice ale schimbărilor climatice. Guvernatorul le-a oferit 30 de minute din timpul său, iar în urma întâlnirii, Harold Wanless, geolog la University of Miami, a povestit: “După cum fuseserp avertizaţi, primele zece minute le-a irosit făcând introduceri lungi şi inutile. Noi am avut doar 20 de minute, iar la final ne-a mulţumit şi s-a întors la problemele lui mai presante, cum ar fi să răspundă la telefon. Nu a pus nicio întrebare de substanţă,” arată geologul.