Accident ecologic la Chişinău: scurgere de păcură de la CET-2

Accident ecologic la Chişinău: scurgere de păcură de la CET-2
Scurgerea de păcură de la CET-2 a S.A. „Termoelectrica” din municipiul Chișinău produsă în data de 28 decembrie 2015 s-a vrut a fi muşamalizată de administraţia CET-2.

Poza2CET2

 

Ministerul Mediului a atenţionat opinia publică în privința unei tentative de mușamalizare a accidentului ecologic şi a declarat că a sesizat organul de urmărire penală atât pentru obstrucționarea inspectorilor ecologici în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cât și pentru tentativa de mușamalizare a cazului. 

 

Iniţial, la 28 decembrie 2015, inspectorii Agenției Ecologice Chișinău s-au deplasat la fața locului pentru a documenta cazul și a preleva probe. Doar că paza CET-2 nu a permis accesul angajaților Inspectoratului Ecologic de Stat, motivând că obiectivul protejat are o importanță strategică, iar ora este târzie – 19.30. În consecință, a fost solicitat un echipaj al poliției, căruia la fel i s-a interzis accesul.

 

După lungi negocieri cu șeful pazei, dar și cu șeful securității interne al întreprinderii „Termoelectrica”, un inspector ecologic a fost escortat pe teritoriul instituției respective, pentru a investiga situația și a estima proporțiile prejudiciului cauzat mediului. La prima observație, scurgerea necontrolată s-a produs în timpul transferului de păcură dintr-un rezervor în altul, iar în preajmă se afla un tractor și fusese săpată o groapă adâncă de cca 4 metri, cu o lungime de aprox. 10 metri și cu o lățime de 2 metri.

Poza3 CET2

În dimineața zilei următoare, 29 decembrie 2015, angajații Inspectoratului Ecologic au efectuat un control și au depistat că groapa fusese aproape în totalitate astupată. În pofida solicitărilor repetate de a evacua solul contaminat, conducerea unității CET-2 nu s-a conformat.

La scurt timp, Procuratura municipiului Chişinău s-a autosesizat şi a pornit două cauze penale pe faptul încălcării regulilor de circulaţie a substanţelor chimice (art.224 Cod penal) şi tăinuirea datelor despre poluarea mediului (art.225 Cod penal).

Obiectul investigaţiilor dispuse de procurori îl va constitui incidentul de la o centrală de termoficare din capitală, unde, se spune în comunicatul emis de Procuratură, o cantitate impunătoare de păcură s-ar fi scurs în sol în timp ce combustibilul era transferat dintr-un rezervor în altul. Acest incident nu a fost raportat organelor competente, dar a fost tăinuit, factorii de decizie ai centralei de termoficare încercând să muşamalizeze cazul.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii vor investiga toate circumstanţele cazului şi vor stabili, de comun cu specialiştii din cadrul Inspectoratul Ecologic de Stat şi Ministerul Mediului, dacă în urma scurgerii combustibilului a fost poluat mediul.

Sursa foto: Ministerul Mediului