Cât de pregătită este Moldova pentru un dezastru natural? (Infografic)

În fiecare an, începând cu 1995, Global Adaptation Index (GAIN) publică un raport privind riscul fiecărei ţări în caz de dezastre ca urmare a schimbărilor climei, informează site-ul Descopera.ro.

Raportul ţine cont de riscul de inundaţii, de furtuni, dar şi de modul în care respectivul stat este pregătit să reacţioneze în caz de dezastru. Prin urmare, se ţine cont şi de posibilitatea autorităţilor de a lua măsurile necesare. Fiecare ţară este notată cu un număr de la 0 la 100. Comparativ cu primele rapoarte, în prezent, la nivel mondial, statele sunt mult mai pregătite să facă faţă unui potenţial dezastru.

Potrivit raportului publicat în anul 2013, cel mai bine stă Norvegia, cu un scor de 82,7, ea fiind considerată ţara cel mai bine pregătită pentru efectele devastatoare ale încălzirii globale. Norvegia stă foarte bine la capitolul sistem sanitar, acces la apă potabilă şi hrană şi la infrastructura energetică. Pe următoarele locuri se situează Noua Zeelandă, Suedia, Finlanda, Danemarca şi Australia. Pe ultimele locuri, cu un scor de doar 31-34, se află statele africane, printre care Congo, Burundi, Chad, Eritreea.

Scorul înalt al vulnerabilității și scorul înalt de pregătire a Moldovei, plasează țara noastră în cadranul din dreapta-sus al Matrix ND-GAIN. Moldova poate răspunde într-un mod eficient schimbărilor climatice, dar este necesar să acționăm de urgența. Republica Moldova este țara pe poziția a 67 la capitolul cea mai vulnerabilă, iar pe locul 77 suntem considerați țara cea mai pregătită.