Cinci specii de păsări deosebite au fost observate în Moldova

Cinci specii de păsări deosebite au fost observate în Moldova
Doar 12% din numarul de păsări monitorizate anul trecut au mai putut fi observate în anul curent, în cadrul evenimentului EuroBirdwatch, desfășurat de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN). 

Potrivit organizatorilor, cele 9215 de păsări observate fac parte din 90 de specii. Majoritatea indivizitor înaripați sunt grauri (4263), codobaturi albe (740) și pescăruși râzători (590) aflați în migrație. Totuși, au fost remarcate și câteva specii deosebite pentru spațiul nostru – gușă vânătă, ploier argintiu, cresteț prestriț, cresteț cenușiu, cufundar polar.

Înaripatele au fost monitorizate pe parcursul pe teritoriul R. Moldova pe cinci lacuri  - Valea Morilor, Dendrarium, Comrat, Congaz și Taraclia. La acțiune au participat șase persoane. 

În total, anul acesta la eveniment au participat 32 de țări, fiind observate 5,820,478  păsări. La acțiune au participat peste 24 mii persoane. În 2015 evenimentul a fost sărbătorit în 41 țări, implicând 32 000 de adulți și copii. Împreună, ei număraseră 5 milioane de păsări care se aflau în migrație din Europa și Asia Centrală către regiunile mai calde din sud. Istoric vorbind, datele acumulate din cei 21 de ani de celebrare a acestui eveniment se ridică la 1,2 milioane de participanți, 36 000 de activități organizate, și aproape 60 de milioane de păsări numărate.

Anul trecut, Republica Moldova a sărbătorit pentru prima dată acest eveniment, fiind numărate 76 695 păsări aparținând la 132 specii.

Euro Birdwatch este sărbătorit oficial din 1993, fiind instituit la inițiativa organizației Birdlife International, cea mai mare organizație axată pe conservarea și protecția speciilor de păsări. Scopul Euro Birdwatch este să încurajeze oameni de toate vârstele și de toate ocupațiile să meargă să observe păsări, să facă cunoștință cu frumusețea migrației și importanța conservării avifaunistice.

Menționăm că Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii a fost creată în 2015 și înregistrată în 2016 de 6 ornitologi profesioniști, ornitologi amatori și ecologi din Republica Moldova și România. Misiunea SPPN este să contribuie la dezvoltarea unei societăți în armonie cu natura, promovând protecția mediului înconjurător la general și a speciilor de păsări sălbatice în special. SPPN implementează la nivel național proiectul de inventariere a speciilor de păsări cuibăritoare pentru Atlasul Păsărilor Cuibăritoare din Europa – 2 (EBBA-2).