Conferință: Reducerea efectelor schimbărilor climatice asupra mediului

Conferință: Reducerea efectelor schimbărilor climatice asupra mediului
Scimbările climatice au deenit o problemă prieritară în Republica Moldova iar, reducerea  acestora ar contribui la diferite aspecte din economie, sociale și de mediu.

 ClimaEst este un program care are două componente : una ce cuprinde un set de proiecte pilot care susţin dezvoltarea abordărilor faţă de schimbările climatice bazate pe ecosisteme, cum este și proiectul pilot Parcul Naţional Orhei.  Proiectul  pilot oferă asistenţă capacităţii de adaptare a păşunilor şi a pădurilor la schimbările climatice, simultan conservând biodiversitatea şi oportunităţile economice.

 Iar cea de-a doua, este componenta politică ce are drept scop promovarea politicilor, a strategiilor şi a mecanismelor de piaţă ce abordează schimbările climatice.

Maria  Nagornîi, Şefa Direcţiei Analiză, Monotorizare şi Evaluare a Politicilor în cadrul Ministerul Mediului  a declarant că: „Republica Moldova este o ţară vulnerabilă la schimbările climatice şi conform strategiei se anticipă ca în viitor schimbările climatice asupra diferitor aspecte ale economiei, sociale şi de mediu să se intensifice. Trebuiesă conştientizăm şi să identificăm riscurile şi oportunităţile legate de schimbările climatice la nivel naţional pentru a ne ajuta în viitor să luăm decizii concrete şi să acţionăm conform situaţiilor la moment”, a mai spus Nagornîi.

De asemenea,  Rezidenta UNDP, reprezentantă în Republica Moldova, Dafina Gercheva a subliniat că impactul este unul major, și anume în agricultură care este devastatoare, iar acest program va facilita la găsirea unor soluții inovatoare, a mai spus Dafina Gercheva.

Conferința se va încheia în data de 23 septembrie și va fi urmată de o vizită de studiu la proiectul pilot al programului ClimaEst aflat în Parcul Național Orhei.

ClimaEst reprezintă un program de 19,2 milioane euro, finanțat de Uniunea Europeană, unde participă țări ale Parteneriatului Estic și Rusia în Republica Moldova.