Cum să reciclăm pomul de Crăciun?

Vacanța de iarnă se apropie de sfârșit, cadourile au fost oferite, bucatele sunt pe sfârșite, iar pomul de Crăciun a început să-și scuture acele. Pentru mulți oameni, pomul de Crăciun…

În fiecare an, aproximativ 25 – 30 de milioane de brazi naturali sunt tăiați și vânduți de Crăciun în întreaga lume. Se estimează că un hectar cu brazi produce oxigen zi de zi pentru 18 oameni. Marea majoritate a populației lumii nu conștientizează că unii pomi de Crăciun cresc 10 – 15 ani și mai mult ca apoi să fie tăiați pentru o săptămână la sărbători și după care să fie aruncați.

O altă problemă o reprezintă și brazii artificiali care sunt realizați în proporție de 80% în China. Aceștia sunt fabricați din materiale plastice care nu sunt biodegradabile și conțin suficient plumb pentru a fi necesară în mod legal o etichetă de avertizare, scrie Inhabitat.com.

Mai multe comunități din întreaga lume iau atitudine și vorbesc oamenilor să-și ducă pomii de Crăciun la centrele de recilcare Treecycling. Din acești pomi se produc îngrășăminte naturale. O altă alternativă în rândul oamenilor ar fi replantarea pomilor de Crăciun în curte sau închirierea pomilor în ghivece pentru sărbători.

Un exemplu în acest sens este orașul San Francisco care desfășoară un amplu program în perioada sărbătorilor de iarnă. Programul Rent-a-Tree oferă specii de arbori gata împodobiți pentru familiile care își doresc să închirieze. După încheierea sărbătorilor, în luna ianuarie, reprezentanții programului strâng brazii de la familii apoi sunt plantați într-o zonă a orașului care are nevoie de ecologizare. Și alte orașe din SUA au programe similare care încep să se bucure de succes.

Traducere: Mircea Mitrofan