Dispozitivul alimentat cu energie solară care păstrează fructele și legumele proaspete

Dacă sunteți în industria produselor alimentare, știți foarte bine că menținerea cât mai mult timp a bunurilor în stare proaspătă este absolut necesară. În unele țări în care clima este…

Este vorba despre Wakati, dispozitivul care folosește un panou solar  de 3W, se încărcă și e dotat un ventilator pentru a crea umiditate. Wakati este o soluția pentru a păstra fructele și legumele proaspete de 10 ori mai mult într-un climat uscat. Această tehnologie accesibilă și curată a fost concepută pentru extinderea perioadei de valabilitate a fructelor și legumelor în țările în curs de dezvoltare, scrie Inhabitat.com.

Fără frigorifice, mulți agricultori pierd din produsele lor, iar foarte multe fructe și legume ajung să se altereze, apoi sunt aruncate. Unii se confruntă cu pierderi devastatoare. Dispozitivul Wakati extinde durata de viață a produsului fără a fi nevoie de un frigider, astfel încât agricultorii pot vinde bunurile intacte, iar consumatorii pot profita de avantajele de a mânca fructe și legume proaspete.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 45% din toate culturile din țările în curs de dezvoltare nu ajung la consumator și sfârșesc ca deșeuri, provocând erodarea solului, se aleg cu o muncă inutilă și se confruntă cu foametea. Pierderile post-recoltare sunt foarte mari deoarece nu există nici o soluție la îndemână pentru a stoca culturilor suficient timp pentru a ajunge la oameni.

Cu acest aparat, agricultorii pot face ca produsele lor să fie păstrate de 10 ori mai mult. Fondatorul Wakati, Arne Pauwels a spus că, celulele produselor “sunt păstrate intacte în acest dispozitiv. Frigorificele nu ajuta ca produsele să fie rezistente chiar atât de mult, dar în unele zone, aparatele de refrigerare sunt unica opțiune. Extinderea dispozitivului Wakati în aceste țări ar reduce cantitatea deșeurilor și ar crește profiturile pentru agricultori. Deja au fost trimise 100 de unități către mai multe site-uri din Uganda, Haiti și Afganistan. Fiecare unitate costa aproximativ 100 dolari, dar prețul se va reduce o dată cu creșterea producției.

Traducere: Mircea Mitrofan