Incredibil! Omul care vrea să privatizeze și să controleze toate resursele de apă ale planetei

În întreaga lume, compania Nestle face presiuni asupra comunităților ca să renunțe la controlul asupra apei acestora, informează Ecopresa.md.

La Forumul Mondial al Apei din anul 2000, compnaia Nestlé a făcut lobby cu succes pentru ca dreptul la apă să nu mai fie un drept universal al individului. Astfel, atunci a fost deschis sezonul de vânătoare pentru resursele noastre de apă de către corporațiile multinaționale care doresc să le controleze. Pentru compania Nestlé acest vis dacă va deveni realitate le va aduce miliarde de dolari în profituri. Iar noi, oamenii, vom plăti de două mii de ori mai mult pentru apa potabilă pentru că aceasta va fi în sticle de plastic, scrie Urbantimes.co.

Acum, în țările din întreaga lume, compania Nestlé promovează apa îmbuteliată ca un simbol al statutului. Odată ce este apa dulce este pompată la un volum mai mare, fâșiile de apă mici sau fântânile locale se degradează sau dispar. În consecință, apa  devine un privilegiu accesibil doar pentru cei bogați. Această filosofie privind resursele de apă ale planetei aparține președintelui companiei Nestle, Peter Brabeck. În prezent compania Nestlé deține puterea corporativă în exploatarea și drenarea resurselor de apă la nivel mondial în zone America de Nord, cum ar fi Maine sau Ontario și în țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Etiopia, Pakistan și Nigeria.

Apa devine noul aur al lumii. Corporația îți folosește puterea de cumpărare în zone întregi pentru a obține acces la proviziile de apă. Mai mulți oameni sau chiar orașe întregi dau în judecată compania, dar în ciuda eforturilor Nestle posedă fonduri nelimitate, care dacă ar fi în stare ar duce la faliment chiar un mic oraș. Nestle s-a orientat și a descoperit o piață profitabilă pentru apa îmbuteliată în țări precum Etiopia, Pakistan și Nigeria, unde apa de la robinet în condiții de siguranță este practic inexistentă.

În satul Bhati Dilwan din Pakistan există o fabrică Nestlé care extrage apă din două puțuri de mare adâncime. Izvoarele din amonte au secat, iar locuitorii au rămas fără apă, fiind acum dependenți de apa îmbuteliată. În Nigeria, apa îmbuteliată este mai scumpă decât venitul mediu zilnic al unui cetățean nigerian și chiar mai scump decât un litru de benzină. Nestlé a ajuns să controleze mai mult de 70% din marcile de apă îmbuteliată din lume, printre care Perrier, San Pellegrino și Vittel.

Această companie este un exemplu al atitudinilor neoliberaliste și postcolonialiste care încearcă să subjuge milioane de oameni prin suprimarea nevoile vitale umane. Dacă nu sunteți de acord cu acțiunile acestei companii semnați petiția aici: http://action.storyofstuff.org/sign/nestle_water_privatization_push.