Investiții de milioane de dolari în sisteme de irigare pentru o agricultură performantă

Investiții de milioane de dolari în sisteme de irigare pentru o agricultură performantă
Programul Compact a investit 80 de milioane de dolari pentru a reconstrui 10 sisteme de irigare, care vor permite irigarea a circa 12 mii de hectare.

Pe viitor cu ajutorul investițiilor private suprafața irigată ar putea fi extinsă până la 15 mii de hectare.Sisteme reconstruite au fost luate în gestiune de către 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare ce întrunesc peste șase mii de fermieri.

Totodată, o parte importantă a programului a mers întru susținerea agricultorilor să treacă la tehnologii noi de cultivare, prelucrare, păstrarea produselor dar și accesarea unor noi piețe de desfaceri. De asemenea programul Compact a acordat credite în valoare de 12,3 milioane de dolari care au fost investiți în tehnică agricolă pentru post-recoltare, iar fermierii au putut să procure echipament pentru irigare în rate, precum și alt echipament agricol cu valoare de peste patru milioane de dolari.

Cu referire la asistența ulterioară a Corporația Provocările Mileniului (CPM) oferită Moldovei, Valentina Badrajan a menționat că CPM și Guvernul RM au convenit să continue acordarea ajutorului pentru reabilitarea sistemelor de irigare, reformarea sectorului de irigare și consolidarea capacităților AUAI de a gestiona eficient sistemele modernizate. În acest scop, Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) va fi reorganizat într-o entitate care va acorda ulterior suport fermierilor din contul mijloacelor financiare din fondul de refinanțare format ca urmare a rambursării creditelor Compact de către antreprenorii agricoli.

Leslie McCuaig, directorul rezident de țară al CPM, a declarat că Programul Compact al Guvernului SUA a constituit o investiție în viitorul Republicii Moldova care nu este posibil fără agricultură performantă și o infrastructură rutieră modernă.

Printre rezultate majore ale Programului Compact se numără renovarea drumului Sărăteni-Soroca de 96 de km, dotat cu o infrastructură modernă care a contribuit la reducerea timpului de deplasare a călătorilor, a sporit gradul de confort și securitate a călătorilor și a pietonilor. Totodată, au fost reconstruiți circa 20 de km de drumuri locale din cele 14 localități situate de-a lungul traseului, au fost construite două poduri  și renovate alte 13, au fost iluminați circa 20 de km de drum, construiți 22 de km de trotuare etc.

Programului Compact al Guvernului SUA a fost realizat  în perioada 1 septembrie 2010 – 1 septembrie 2015 cu un buget de 262 milioane de dolari SUA, acordați cu titlu de grant țării noastre.