Jurnaliștii în vizită la zona umedă construită din Seliște și la izvorul Jeloboc

Jurnaliștii în vizită la zona umedă construită din Seliște și la izvorul Jeloboc
 Apa este dătătoare de viață, iar la moment noi simțim insuficiența ei. Astfel, cel de-al treilea training de Jurnalism de mediu a avut tematica managementul resurselor de apă  și calitatea…

Avându-l în calitate de ghid pe directorul comercial al regiei Apă canal Orhei, Mihai Chiperi am aflat ce este o zonă umedă construită dar și care este rolul ei pentru Orhei. Astfel, mare a fost mirarea că acea zonă umedă de fapt este o stație de epurare,mirarea a constat în lipsa mirosului, miros omniprezent în Chișinău de la stația de epurare. Astfel, zona umedă din Seliște activează de doi ani, timp în care ea curăță apele reziduale ale orheienilor, iar apoi aceasta este deversată în râul Răut.

Procesul este unul simplu și nu necesită să fie urmărit și dirijat de persoane super calificate, astfel zona umedă este întreținută de doar câțiva oameni. Astfel, apa menajeră este transportată prin țeve și ajunge într-un rezervor, o apă urât mirositoare de culoare neagră.  După ce apa este primită se distribuie la două bazine de egalizare unde apa se barbotează în permanență și se îmbogățește cu oxigen. După ce trece acest proces, apa se pompează spre filtre. În total apa trece prin trei filtre verticale. Aceste filtre nu sunt niște tehnologii sofisticate, ci doar pietriș și nisip, care curăță apă printr-un sistem natural, care în ansamblu formează această zonă umedă construită. Primul filtru este format dintr-un pietriș mai dur, cel de-al doilea din pietriș mai fin, iar al treilea filtru este doar din nisip. Atunci când apa parcurge aceste filtre ea se separă de impuritățile și de bacteriile de care este populată, o parte din ele. Ultima etapă este cea de dezinfectare, cu ajutorul sistemului de dozare cu hipoclorit, apoi din apa neagră primită se face o apă lipsită de miros și invizibilă, bună pentru irigare. În prezent toată cantitatea de apă care este epurată se deversează în Răut. Potrivit, domnului Chiperi apa obținută după ce a trecut toate filtrele este mai curată decât cea care este deja în Răut.

Zona umedă se întinde pe o suprafață de cinci hectare și este cea mai mare din Europa după cantitatea de apă pe care o poate procesa. În prezent ea zilnic  filtrează cantitatea de 2000 de metri cubi, însă capacitatea ei este de două ori mai mare. Iar, potrivit domnului Chiperi în viitor Apă Canal Orhei vrea să regionalizeze serviciile stației și să primească ape reziduale și din satele din vecinătate.

Principalele avantaje ale stației de epurare sunt:

-          Costul operațional redus

-          Lipsa mirosului

-          Nu sunt platforme de stocare a nămolului, deoarece el se usucă

Zona umedă alia stație de epurare a fost dată în exploatare în 2013, iar construcția ei a fost începută în 2011. 

După ce jurnaliștii au mai acordat întrebări despre buna funcționare a stației dar și despre beneficiile pe care le-a primit populația, am pornit spre Izvorul Jeloboc,  monument hidrologic amplasata la o distanță de 10 km față de Orhei.

Izvorul alimentează practic 80% din casele orheienilor, are un debit de 260 metri cubi pe oră, surplusul lui este deversat în râul Răut. Apa este foarte curată, slab mineralizată și practic nu necesită prelucrare și curățire. Singura perioadă în care ea este supusă unu tratament este vara când temperaturile sunt foarte mari. A devenit sursă de aprovizionare cu apă din 1976. Când am fost în vizită, împreună cu doamna Maria Sandu, am făcut câteva teste a apei pentru a afla care este nivelul de saturație și ne-am convins cu toții că este foarte mic, calitatea apei fiind foarte bună. Doamna Maria Sandu este doctor în chimie dar și coordonator științific la Institutul de Geografie și Ecologie.

Să revenim la apa izvorului pentru a ajunge în robinete această trece prin trei stații de pompare. Nu se știe care este proveniența apei, se presupune că este un bazin subteran cu apă. Prin anul 2000 s-a încercat să se afle exact de unde pornește izvorul, dar s-a prăbușit o stâncă și apa izvorului nu a putut fi folosită timp de trei luni. Însă, este un fapt că izvorul are un debit constant și că temperatura apei este de 14 grade indiferent de anotimp.

Totodată pe lângă apa cristalină și bună, izvorul Jeloboc are și o istorie frumoasă. Aceasta spune că odată un om a suferit o tragedie mare în viața sa, se presupune că iar fi murit toată familia. Îndurerat, omul s-a retras  și a devenit pustnic, locul unde s-a retras a fost lângă Izvorul Jeloboc. Aici el și-a construit o moară și își ducea traiul departe de lume, în sânul naturii.

Vizitând aceste două locuri, jurnaliștii au aflat mai multe despre calitatea apei din țară și despre modalitatea de funcționare a unei stații de epurare pe bază de zonă umedă. Pe viitor jurnaliștii au promis că vor acorda mai multă atenției tematicii de mediu, care este una foarte avantajoasă și plină de subiecte interesante și necesare.

Training-ul este parte a proiectului „Agenda naţională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, realizat de AJMTEM, susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Uniunea Europeană. În cadrul acestui proiect, AJMTEM va edta şi un ghid pentru jurnalism de mediu, iar în luna octombrie 2015 va decerna distincţiile celei de-a doua ediţii a „Premiilor pentru jurnalism de mediu”.