Lipsă de transparență în negocierile privind complexul hidroenergetic Nistrean

Societatea civilă solicită autorităților să stopeze procesul de negociere a Acordului privind funcționarea complexului hidroenergetic Nistrean între Ucraina și R. Moldova. O serie de experți din diferite domenii au semnat un Apel public către guvernele ambelor state și o serie de organisme europene și internaționale.

Potrivit experților, negocierile au loc „la pachet” cu alte probleme din agenda bilaterală moldo-ucraineană. Societatea civilă de la Chișinău solicită autorităților să renunțe la o asemenea abordare și să stopeze negocierile pe subiectul funcționării complexului hidroelectric Nistrean până la efectuarea de către o companie internațională specializată a studiului de evaluare a impactului de mediu, social și economic. Atât pentru instalațiile de pe barajul lacului de acumulare, care urmează a fi date în exploatare, cât și pentru cele șase hidrocentrale planificate spre construcție pe partea ucraineană a Nistrului de Sus.

Fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, a declarat într-o conferință de presă la IPN, că negocierea acordului „la pachet” cu alte probleme din agenda bilaterală moldo-ucraineană, cum ar fi: posturile vamale mixte, recunoașterea proprietăților moldovenești pe teritoriul Ucrainei, demarcarea frontierei moldo-ucrainene, problema transnistreană etc. nu este cea mai bună abordare. Ba mai mult, o atare abordare poate duce la compromisuri ce vor afecta viața cetățenilor Republicii Moldova.

„Acest acord este vital pentru Republica Moldova, pentru cetățenii țării, dar și cei ai Ucrainei, din regiunea Odesa”, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Din textul Apelului public: „În rezultatul edificării infrastructurii hidroelectrice preconizate de partea Ucraineană, fluviul Nistru va fi distrus. Trei milioane de oameni din Republica Moldova și peste un milion de oameni din regiunea Odessa vor rămâne fără sursa principală de apă potabilă. Populația de pești și păsări care populează acest spațiu acvatic vor descrește semnificativ. Iar din cauza scăderii debitului natural al râului, în apă va crește dramatic concentrația substanțelor nocive, care se revarsă în râu in urma activității umane – agricultură, canalizare, activitate industrială. Mai grav, aceste construcții pot provoca o catastrofă umanitară forțând sute de mii de oameni să părăsească zonele afectate din Republica Moldova și Ucraina din cauza lipsei de apă. Totodată, consecințele acestui Acord vor antagoniza pentru mult timp relațiile între Republica Moldova și Ucraina și ar putea servi drept o nouă sursă de conflict în regiune. Nistrul deja pierde anual cel puțin 1,3 miliarde de metri cubi de apă și va pierde și mai mult dacă acest Acord va fi negociat pe ascuns și aprobat în această formă”.

Ion Efros, expert IPP, susține că proiectul acordului ignoră în mod deliberat prevederile de mediu ale Acordurilor de Asociere UE–Moldova și UE–Ucraina, în special patru directive. La fel, sunt trecute cu vederea și patru directive pe care Republica Moldova și Ucraina s-au obligat să le respecte în cadrul Tratatului Comunității Energetice.

De asemenea, societatea civilă solicită publicarea proiectului actualizat al Acordului privind funcționarea complexului hidroelectric Nistrean, împreună cu toate anexele. De asemnea, se solicită organizarea consultărilor publice, așa cum prevede legislația națională, Acordurile de Asociere cu UE și Tratatul Comunității Energetice, dar și renunțarea la ideea de a semna acest acord în grabă și cu orice preț, până la sfârșitul anului 2017.

Apelul public este deschis spre semnare, în lista regăsindu-se nume cunoscute, precum: Ion Sturza, Ex-Prim Ministru al Republicii Moldova, Arcadie Barbăroșie, Director Executiv, Institutul de Politici Publice, Ilia Trombitsky, Director Executiv, Asociația Internațională a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-Tiras, Igor Munteanu, Director Executiv, IDIS-Viitorul, Ion Efros, Cercetător-analist energetic & mediu, Institutul de Politici Publice, Victor Parlicov, Ex-Director General ANRE, Alecu Reniță, Președinte Mișcarea Ecologistă din Moldova, Valeriu Munteanu, Ex-Ministru al Mediului, Dorin Dușciac, Ex-Viceministru al Mediului și alții.

 

Articolul Lipsă de transparență în negocierile privind complexul hidroenergetic Nistrean apare prima dată în Ecopresa.