Lucia Tăut: „Din discursul lui Grigore Vieru încercam să prind cât mai multe expresii despre natură”

E cineva care încă nu o știe pe Lucia Tăut?  S-ar putea să nu fie nimeni pentru că televiziunea întotdeauna îți aduce un strop de celebritate. Iar o persoană ca ea,…

24

- Cine este Lucia Tăut? Unde și-a petrecut copilăria?

M-am născut în raionul Orhei, într-un sat mic la margine de codri – Viprova. Aici s-au născut și au crescut părinții mei, aici m-am născut și am crescut și eu. La vârsta de 15 ani am plecat din sat la studii în Chișinău.

- Lucia, când ai început activitatea jurnalistică?

Consider că am devenit jurnalistă cu acte în regulă odată cu obținerea diplomei de la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Însă, am început să cunosc acest domeniu de pe băncile liceului. Aveam în clasă câteva colege care erau pasionate de aceste activități jurnalistice: colaborau cu diferite reviste pentru adolescenți, emisiuni radio. Într-o zi de toamnă târzie, am însoțit o prietenă pentru a se înscrie la o astfel de colaborare la un post de radio. Pe atunci îmi doream să fac istorie sau drept. Dar, mergând zi de zi cu prietena mea, Irina, la radio unde realiza o rubrică în cadrul unei emisiuni pentru adolescenți, realizatoarea emisiunii respective, cunoscandu-mă deja, îmi propune să mă implic și eu la o colaborare pentru emisiunea ei. Să transmit în direct evenimentele ce au avut loc în ziua respectivă în cadrul liceului la care învățam. Pot spune că de aici am pornit în lumea jurnalismului. A fost o atracție care mă ține până în prezent.

_MG_1145- Când ai fost pentru prima dată în fața camerelor? Ce ai simțit?

La facultate, după fiecare an de studiu, trebuia să facem stagiu la instituții media. După primul an trebuia să facem stagiu în presa scrisă, apoi la radio și după anul trei la tv. Eu mi-am dorit întotdeauna să fiu jurnalist de radio. Însă, după anul trei când am ajuns să stau cu microfonul în mână în fața camerei video am simțit că am în față un nou orizont spre care trebuie să tind.Tot ce învățasem până atunci trebuia să pun în practică. De la început nu am avut decât emoții pozitive și controlate. Și asta, pentru  că făceam o asemănare cu radioul, doar că la tv trebuia să îmi expun textul deja fără a fi scris pe foaie și să privesc în obiectivul camerei.  Ca mai apoi să-mi dau seama de responsabilitatea pe care trebuie să o ai atunci când realizezi un interviu și editezi imagini. Emoțiile au început să crească de la un interviu la altul. Îmi era frică de faptul că nu voi putea reda corect mesajul evenimentului/subiectului despre care trebuia să realizez reportajul. Însă, odată cu emoțiile creștea și experiența.

- Ce experiență de televiziune te-au marcat?

Prima mea experiență de televiziune a fost când am încercat să lansez un proiect despre frumusețe la postul de televiziune EuroTV. După ce avusesem o experiență în departamentul actualități, mi-am dorit totuși să trec la producție. Drumul parcurs până la apariția primei emisiuni tv din viața mea de până atunci, a fost plin de întâmplări și experiențe care m-au călit pentru activitatea mea de mai apoi. Zâmbesc și acum cu drag când îmi aduc aminte de acele timpuri.

23O altă experiență pe care am trăit-o mai intens a fost perioada în care am prezentat emisiunea “Baștina” de la TV Moldova 1. A fost o ocazie în care mi-am încercat puterile și ca prezentator în studio și nu numai. De asemenea, experiența pe care o trăiesc încă de la începutul lansării proiectului tv Terra Vita, actualmente Natura în Obiectiv, îmi marchează personalitatea de la o ediție la alta.

La fel, una din cele mai recente experiențe avute în activitatea mea a fost să fac parte din echipa de realizatori ai filmului documentar “Acasa, în Marienfeld”. Un proiect realizat în colaborare cu televiziunea germană Deutsche Welle și TV Moldova 1.  Această experiență a fost, sper, un prim pas în domeniul documentar tv.

_MG_1196- Povestește-mi despre emisiunea “Natura în Obiectiv” de la postul de televiziune Moldova 1. Când a apărut emisiunea? Câți oameni sunt în echipă?  

Lansarea acestui proiect tv a fost sub denumirea de Terra Vita. Prima ediție a apărut pe 29 decembrie 2005. A fost o emisiune plină de emoție pentru mine, mai ales că unul din subiectele realizate atunci a fost despre jubileul celor 15 ani de activitate de la fondarea Mișcării Ecologiste din Moldova, unde au participat toți ecologiștii pe care aveam să-i cunosc mai târziu. Totodată la acel eveniment a  participat și Grigore Vieru. Iar din discursul său încercam să prind de la el cât mai multe expresii despre natură.

riscani 077Din 2010 denumirea emisiunii a fost schimbată din “Terra Vita” în “Natura in Obiectiv”.  Tematica și scopul proiectului fiind unul și același – reflectarea problemelor de mediu și promovarea locurilor pitorești din țara noastră. Am lansat această emisiune împreună cu regizoarea Carolina Bobeică și cameramanul Vadim Voleanschi, editorii de imagine s-au mai schimbat. Astăzi, lucrez doar cu același cameraman și editorul de imagine Rodica Oprea, doi oameni care își au un rol foarte important în apariția acestei emisiuni. Din echipă mai fac parte: administratorul (cel care are grijă de programarea tehnicii video, de sala de editare, etc.), regizorul de sunet, șoferul – însă, periodic ei sunt schimbați de la o emisiune la alta.

- Ce părere ai despre presa de mediu din Republica Moldova?

Când am început să fac jurnalism în acest domeniu, în primul rând, am încercat să aflu cine mai scrie despre mediu, ce emisuni, publicații există în R. Moldova. Lucru ce m-a ajutat să reflect, de multe ori, corect anumite  probleme de mediu. Astăzi, de când au apărut mai multe posturi tv comerciale, jurnaliștii care reflectă tematica ecologică, ne fiind specializați, admit foarte multe greșeli. E regretabil că jurnaliștii cu experiență care scriu despre ecologie, turism sunt ignorați de cei începători. Considerându-se primii în reflectarea anumitor locuri turistice sau probleme ecologice.  Desigur, sunt și jurnaliști începători foarte buni și mă bucur cu adevărat pentru succesele lor.

c- Sunt foarte puțini jurnaliști care scriu pe tematică ecologică, turism, mediu în general. De ce nu sunt atrași tinerii de acest gen jurnalistic? 

Probabil, pentru că suntem prinși într-o societate care este interesată mai mult de politică. O altă cauză poate fi preocuparea pentru popularitate. Cine sunt cei mai recunoscuți reporteri?! Cei care țin pulsul evenimentelor de la Parlament, Guvern, evenimente politice, economice. În R. Moldova problemele de mediu sunt privite ca fiind prea puțin importante spre deosebire de cum sunt văzute în UE. Uneori, am senzația că în țara noastră se dorește a se merge doar în urma trenului.

- Cât de primitor este Chișinăul cu lumea lui agitată pentru un ecologist?

Pentru locuitorii capitalei ecologiștii sunt prieteni doar în cazul când în apropierea blocului lor le este tăiat un copac care le făcea umbra necesară pentru locuința lor sau când în apropierea parcului unde ei locuiesc li se mai construiește o stație peco. Însă, atunci când ecologiștii trag alarma să nu mai spele mașinele în apele râului Bîc, sau să arunce deșeurile în râulețe sau la întâmplare, ori se opun tăierii plopilor care produc puf la început de vară pentru curățirea aerului de plumb, atunci acestea devin imediat dușmani pentru ei.

riscani 047- Care este locul tău preferat din Moldova?

Întotdeauna mi-a plăcut să urc cele mai mari înălțimi. Să stau pe cele mai înalte stânci de unde poți admira cele mai frumoase panorame. De aceea, de multe ori în vacanță, vara, merg la munte și nu la mare. Iar locul prefereat din R. Moldova rămâne a fi stâncile de la Țâpova.

- Ai un blog foarte interesant! Scrii despre…

…călătorii, locuri turistice, oameni interesanți pe care i-am cunoscut în deplasările mele de serviciu. Nu-mi reușește prea des să scriu pe blog, însă nu voi renunța la el, deoarece mai am încă multe de spus (râde).

234- Cum a fost anul 2014 pentru tine, atât din punct de vedere profesional, cât și personal?

Anul 2014 pentru mine a fost unul foarte bun, frumos. Am cunoscut mulți oameni de suflet, oameni de la care am avut și voi avea, sper, și în continuare ce învăța de la ei. Am călătorit în trei țări pe care nu le mai vizitasem. Am făcut totalurile proiectelor inițiate cu timp în urmă, și am lansat alte idei pentru care voi lucra pe viitor. Pot spune că a fost cel mai bun an din ultimii cinci ani.

- Ce planuri ai pentru 2015?

Am planificat în 2014 ca în 2015 să vizitez Asia. Sper să se întâmple cu succes (râde). Îmi doresc să ajung prin adâncurile enigmatice ale României. Studierea scoarței terestre este provocarea mea pentru 2015. Despre alte planuri cred că e prea devreme să le expun…(râde).

(118)- Unde încă nu a ajuns Lucia Tăut?

Dacă e să mă refer în perimetrul țării noastre, atunci sunt încă muuulte localități pe care nu le-am vizitat. Dar un lucru ce mă frământă este că nu am traversat peștera “Surprizelor” de la Criuleni. Dacă peștera “Emil Racoviță” de la Criva am vizitat-o de două ori, atunci pe cea de la Criuleni am văzut-o doar la intrare. Nu pot să explic de ce încă nu am făcut acest lucru. Poate că nu îmi transmite acea curiozitate sau provocare care să mă convingă să pătrund în interiorul cavernei.

4- Care este vacanța ideală pentru tine?

Pentru mine vacanța ideală este să faci călătorii wild. Să pornești la drum cu minimum programări de confort și cu maximă satisfacție. Să poți să descoperi locuri noi, oameni buni, care să te facă să revii și să tot revii. Să te marcheze emoțional. Vacanța ideală este să trăiești fiecare clipă cu maximă intensitate.

33- În afară de activitatea ta de televiziune, cu ce îți ocupi timpul liber?

Îmi place mult să fac trei lucruri: să călătoresc, să citesc și să fotografiez. Mai nou am început să am pasiuni culinare, să gătesc mâncare după rețete noi. Iar toate acestea să fie acompaniate de muzică frumoasă.

14- Unde o vezi pe Lucia Tăut peste 10 ani?

Îmi vine greu să răspund la astfel de întrebări… însă, dacă e să visez un pic, ar fi să mă văd producător de filme documentare.

- Un mesaj pentru tinerii pasionați de telelviziune!

Dacă îți place televiziunea, atunci dă-ți frâu liber imaginației și nu te opri la niciun obstacol! Cu înțelepciune atinge-ți scopurile!

Interviu realizat de Mircea Mitrofan

Foto: Lucia Tăut (Colecție personală)