Orașul Cimișlia înverzește în plină iarnă! Acțiune amplă de plantare a arborilor și arbuștilor

Orașul Cimișlia înverzește în plină iarnă! Acțiune amplă de plantare a arborilor și arbuștilor
La începutul lui decembrie, în orașul Cimișlia a fost organizată o acțiune de plantare de arbori și arbuști decorativi. Speciile de conifere au fost sădite în zona scuarului din fața…

Lucrările de plantare care au fost realizate aparțin administraţiei publice locale și susținute financiar din Fondul Ecologic Naţional în cadrul proiectului „Amenajarea scuarului Ştefan cel Mare din localitate”. Speciile şi repartizarea lor pe anumite sectoare ale viitorului scuar sunt coordonate cu administraţia Grădinii Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, informează Gazeta de Sud.

Alexandru Teleuţă, directorul Grădinii Botanice, a comunicat pentru „Gazeta de Sud” că valoarea totală a arborilor şi arbuştilor decorativi care urmează a fi plantaţi se estimează la circa 60 de mii de lei. Printre arbuşti se regăsesc specii rare, dar destul de rezistente la secetă, fapt important pentru clima din sudul Republicii Moldova. Detalii pe marginea lucrărilor ne-a oferit şi Vasile Bucăţel, unul dintre angajaţii Grădinii Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, antrenat la lucrările de amenajare a spațiilor verzi din oraşul Cimişlia.

Potrivit lui, lucrările sunt efectuate atât de angajaţii Grădinii Botanice, cât şi de muncitorii locali. Conform contractului, cei dintâi poartă răspundere pentru procentul de înrădăcinare a puieţilor, astfel încât 10 la sută din speciile care nu se vor prinde vor fi replantate ulterior pe banii instituţiei responsabile de amenajare a spațiilor verzi.

Reprezentanţii Grădinii Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei au examinat, între timp, şi posibilitatea plantării în perspectivă, pe o suprafaţă de circa 14 hectare, în oraşul Cimişlia, a unei mini-grădini botanice specifice zonei de sud a țării. Alexandru Teleuţă a precizat că Acordul de colaborare dintre Grădina Botanică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Administraţia Publică Locală mai prevede, în viitor, amenajarea şi plantarea cu arbori şi arbuşti decorativi a altor spaţii verzi – parcuri, scuaruri din raionul şi oraşul Cimişlia.

Proiectul de amenajare dendro–peisagistică a teritoriului adiacent clădirii administrative a Consiliului Raional Cimişlia, prin crearea scuarului Ştefan cel Mare, al cărui buget total se estimează la 1 milion 603 mii de lei, mai prevede, pe lângă construcţia unei scene în formă hexagonală, plantarea arborilor şi arbuştilor decorativi, a unei diversităţi de specii şi varietăţi de plante şi instalarea unor bănci, coşuri de gunoi, a iluminatului public. Potrivit autorităţilor, toate acestea se fac în scopul amenajării unui spaţiu verde destinat recreării populaţiei, dar şi pentru ca bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Cimişlia să capete un aspect peisagistic atractiv şi modern.