Pe 21 martie marcăm Ziua Internațională a Pădurilor

Pe 21 martie marcăm Ziua Internațională a Pădurilor
Sâmbătă 21 martie la nivel internațional este marcată  ”Ziua Internațională a Pădurilor” , conform unei rezoluții a Organizației Națiunilor Unite, care vine cu inițiativa către toate țările lumii să organizeze…

În acest context Agenția „Moldsilva” a planificat la nivel național și local, un șir de activități de promovare și celebrare a Zilei Internaționale a Pădurilor. Astfel în săptămîna 16-21 martie, se va desfășura campania de informare și mediatizare, cu mesajul de a încuraja participarea societății civile, mass-media, ong-uri la acțiuni de plantare, protejarea biodiversității, conștientizarea importanței pădurilor ca element indispensabil pentru viață care ofera aer curat și apă, contribuie la minimalizarea schimbărilor climatice. Gestionarea durabilă și sustenabilă a pădurilor este scopul primordial atît pentru instituțiile specializate naționale și internaționale cît și pentru oamenii simpli, consumatori ai resurselor naturale.

Astfel că în mass-media națională și locală vor fi promovate spoturile video cu caracter social create de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, deplasarea în teren și lansare campaniei de plantare de primăvară în contextul „Zilei Internaționale a Pădurilor”, cu participarea funcționarilor publici, ONG-uri, mass-media, vizitarea gimnaziului -internat Strășeni și implicarea copiilor în discuții și abordări tematice privind importanța pădurilor cu scopul de a sensibiliza tînăra generație în participarea activităților dedicate acestui eveniment, lansarea Oficiului național de consultanță forestieră în cadrul Poiectului ENPI FLEG II.

Cele mai importante acțiuni din cadrul acestui eveniment vor fi cele de plantare și efectuarea lucrărilor ce caracterizează sectorul forestier în acestă perioadă. Astfel, Agenția „Moldsilva” prin intermediul întreprinderilor silvice subordonate, în primavara anului curent a preconizat crearea culturilor silvice în fond forestier pe o suprafață de 837 ha din totalul de 1530 ha planificate pentru anul 2015, lucrările de ajutorare a regenerării naturale vor fi efectuate pe o suprafață de 2772 ha. Cele mai mari suprafețe de asfel de lucrări sunt planificate de către întreprinderile silvice: Chișinău, Orhei, Hîncești,Tighina.

Agenția „Moldsilva” va continua acțiunile de plantare la nivel național și în cadrul proiectelor: „Sporirea competitivităţii agriculturii în Moldova”  care conține şi o sub-componentă forestieră „Sprijin pentru restabilirea perdelelor forestiere de protecţie”, care se axează pe zona de sud a ţării și „Planul național de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră pentru anii 2014-2018″, aprobat prin Hotărîre de Guvern care prevede împădurirea terenurilor degradate, a fîșiilor de protecție a apelor, a terenurilor agricole. În acest an se preconizează să se desfășoare lucrări pe o suprafață de 2500 ha. Scopul este diminuarea procesului de degradare a solurilor prin extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră.