Pungile Eco – o alternativă care lucrează!

Pungile Eco - o alternativă care lucrează!
20 de tineri din mai multe regiuni din țară au participat la Vadul-lui-Vodă, pentru trei zile la seminarul “Pungile Eco – O alternativă care lucrează!”. Organizatorii evenimentului, Asociația “EcoVisio” din…

În prima zi sa dezbătut problema pungilor din plastic.  În cea de-a doua zi, participanții au fost inițiați în crearea campaniilor de informare. ,,Una dintre campanii este să convingem administratorii de supermarket să introducă alternative pentru pungile din plastic. O altă campanie este informarea copiilor și tinerilor din Chișinău privind problema plasticului. Încă două programe similar vor avea loc în or. Rezina și în satul Chișcăreni din r-nul Sângerei” a menționat reprezentantul asociaței Elizaveta Mămăligă.  

Coordonatorul proiectului Daniela Luca a spus că o bucură mult că tinerii sunt preocupați de ecologie și bunăstarea țării în care trăiesc. ,,Până la moment în RM nu s-a prea atins problematica pungilor din plastic și de asta a fost un subiect nou și interesant pentru toți participanții”. Tinerii spun că pe parcursul a trei zile s-au familiarizat cu problema în cauză, aflând despre alternativele existente, precum și multe informații noi. Ei au decis să renunțe la pungile din plactic. S-au alătura echipei “EcoVisio” și vor opta pentru un mediu curat.

Alexandrina Carpovici din s.Salcia, r-nul Șoldănești a participat pentru prima dată la asemenea  instruire:,,Nici nu m-am așteptat că există careva alternative pentru înlocuirea pungilor din plastic. Cred că astfel de seminare ar fi binevenite să fie organizate mult mai des. Este un pas bun pentru îmbunătățirea situației”. Eugeniu Șveț din Șoldănești: ,,Pungile din plastic sunt utile, dar nu-s deloc bune pentru mediul înconjurător. Pentru îmbunătățirea situație, eu personal n-o să mai accept pungile din plastic atunci când mi le va oferi vânzătorii din magazine.

Până la acest seminar, Sorin Opincă folosea pungile Eco, însă la capitolul informație, cunoștea prea putin ca să-i convingă și pe alții să facă acest lucru. Seminarul i-a satisfăcut toate așteptările. Lilia Zestrea: ,, Aceasta se poate realiza și-n RM, însă oamenii nu sunt informați despre această problemă. Probabil nu se conștientizează că noi, ca oameni, mâncăm tot ce este în natură. În continuare mă voi implica activ într-o campanie prin care voi contribui la promovarea pungile Eco în rândul copiilor și tinerilor din Chișinău”.

Printre participanți au fost și patru voluntari de la Radio Rezina care curând vor lansa un spot radio în emisiunea pentru tineri “Microfonul Juniorului” (www.radiorezina.com), iar la începutul anului următor o să organizeze un concurs de desene pentru copiii și tineriii din Rezina, pe tematica pungilor Eco. Din cei peste 45 de tineri care au intenționat să participe la seminarul “Pungile Eco – o alternativă care lucrează!”, 20 au fost selectați în baza formularelor de aplicare.

Autor: Andrei Bordian