R. Moldova este vulnerabilă la foamete

R. Moldova este vulnerabilă la foamete
Republica Moldova este în lista statelor cu vulnerabilitate la foamete provocată de impactul schimbărilor climatice. Scenariile experților, calculate pe baza expunerii la pericole legate de climă, sensibilitate a producției agricole la…

Acest instrument de cercetare online examineaza modul în care, în timp, schimbările climatice pot crește vulnerabilitatea la foame pe tot globul. De asemnea, harta ilustrează că, dacă vor exista puternice eforturi de adaptare și de atenuare vor putea fi prevenite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, precum sunt foametea la nivel global, iar pe oameni îi va face mai puțin vulnerabili la insecuritatea alimentară. Dar, harta arată și cum eșecul de adaptare la schimbările climatice, împreună cu creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, ar putea crește vulnerabilitatea a milioane de oameni la foame și malnutriție. 

Am analizat harta și vă prezentăm principalele concluzii privitoare la vulnerabilitatea R. Modlova la foamete, ca urmare a schimbărilor climatice:

Harta ne arată că R. Moldova este deja mai vulnerabilă decât țările vecine. 

Scenariul 1, anul 2050: emisii înalte și nici un fel de măsuri de adaptare, vor duce la creștea vulnerabilității R. Moldova la foamete cu 21%, în comparație cu anul 2010, an de referință.

Scenariul 2, anul 2080: dacă continuăm cu emisii înalte și fără măsuri de adaptare, R. Moldova ajunge la o vulnerabilitate de 33%.

Lucrurile se vor îmbunătăți, doar dacă vom fi implementate măsuri puternice de atenuare a schimbărilor climatice.

Astfel, chiar și dacă vor fi emisii înalte, dar vor fi puternice și măsurile de atenuare, către 2080, țara noastră va fi doar cu 10% mai vulnerabilă la foamete decât în prezent.

Harta a fost finalizată după cinci ani de cercetare a experților în securitate alimentară și oamenilor de știință de renume mondială de la Programul Alimentar Mondial ONU și Met Office Hadley Centre. Ea arată modul în care schimbările climatice afectează securitatea alimentară din țările mai puțin dezvoltate de astăzi, și prin proiecții sofisticate, măsura în care acestea vor fi afectate în viitor, în funcție de combaterea schimbărilor climatice.

Harta – index a insecurității alimentare o puteți consulta AICI.