Renii pe cale de dispariţie – studiu

Moş Crăciun va trebui să-şi găsească o alternativă de transport în perioada sărbătorilor de iarnă. Rudolph și prietenii se confruntă cu declinul populației, informează Ecopresa.md.

Populațiile de reni din întreaga lume  au scăzut foarte mult în ultimele decenii, iar cercetătorii din China sunt preocupați ca specia să supraviețuiască dacă declinul va continua în ritmul actual.

Un studiu chinez publicat în Journal for Nature Conservation arată că acest declin în rândul populațiilor de reni a început din anul 1970. Cercetătorii pretind că populația de reni din China a scăzut cu aproximativ 28 % în ultimele patru decenii, și că acest lucru are profunde efecte asupra ecosistemelor și schimbările climatice, scrie Inhabitat.com.

Principala cauză pentru declinul populației de reni este endogamia (Dex. Unire a doi gameți formați în același organism), dar există și alte amenințări identificate în studiu (braconajul, prădătorii, precum și tendința de a fi solitari, toate punând în pericol reproducerea speciei). Scăderi ale populației în alte regiuni ale globului pot fi cauzate de evenimente similare. Fără intervenția omul, este posibil ca populațiile de reni să fie adăugate pe lista speciilor pe cale de dispariție.

În prezent, renii nu sunt prezenți în Lista Roșie creată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și a Resurselor Naturale (IUCN). Cercetătorii chinezi îndeamnă ca statutul lor să fie actualizat, astfel încât eforturile de conservare să înceapă cât mai curând.

În cazul în care populațiile de reni continuă să scadă, impactul s-ar resimți mai ales în rândul copiilor care vor fi lipsiți de bucuria revederii acestor animale în perioada Crăciunului.

Traducere: Mircea Mitrofan